slika
slika
slika
1 od 3

Ugovor s Bogom Vil Ajzner Will Eisner

800 din

Šabac
Korišćeno
47
5
pre 11 dana
Odgovara na 91% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
svastarnica online
Član od 25.06.2009.
kp izlog

26757) UGOVOR S BOGOM , Vil Ajzner ( Will Eisner ) , Samizdat B92 2006 , Gotovo neverovatno zvuči činjenica da je pre trideset godina Vil Ajzner imao problem da nađe izdavača za svoje kapitalno delo Ugovor s Bogom. Objavljen bez ikakve pompe 1978. godine, ovaj grafički roman stekao je popularnost o kakvoj Ajzner nije mogao da sanja. Bila je to prekretnica kako za njega tako i za umetnost stripa uopšte. Osim što je označavalo rođenje potpuno nove forme – grafičkog romana, ovo izdanje je za autore stripa predstavljalo i početak nove ere u kojoj su slobodnije mogli da počnu da se bave ozbiljnim temama, oslobođeni uverenja da strip prvenstveno mora da bude duhovit ili zabavan, ali u svakom slučaju jednostavan.

Nekoliko meseci pre smrti, Ajzner je odlučio da ujedini u jedinstvenu trilogiju tri svoje najveće poluautobiografske grafičke novele čija je radnja smeštena u Aveniju Dropsie – mitsku ulicu New Yorka, kako je on pamti iz svog detinjstva. Naslov knjige Ugovor s Bogom odabrao je prema prvoj, uvodnoj priči, koja je ujedno i misao vodilja svih ostalih.

U prvoj knjizi, Ugovor s Bogom, glavni lik, vrlo religiozan i predan Jevrejin Frimme Hersh, upravo u toj Aveniji, na broju 55, najpre izgubi ćerku, a potom razvrgava ugovor sa svojim tvorcem i postaje nemilosrdni trgovac nekretninama. U istoj toj aveniji ulični pevač nalazi priliku za uspeh u ostareloj pevačkoj divi s kojom se sprijatelji, ali je toliko ogrezao u alko-hol i naviknut na nesrećan malograđanski život da tu priliku upropašćava. Ta avenija je poprište i sledeće priče, u kojoj zlobna devojčica naumi da ukloni nastojnika iz zgrade u kojoj živi, pa mu otruje psa, a potom mu šalje policiju za vrat, iskoristivši njegovu nastranu opsednutost seksom. U četvrtoj pirči mladić Willie će sazreti u Aveniji Dropsie. ..

Vil Ajzner - Will Eisner (1917 – 2005) jedan je od najvećih američkih strip crtača, najuticajnije ime u istoriji američkog i svetskog stripa. Autor je legendarnog stripa The Spirit, koji je počeo da izlazi 1940. godine. U svojoj šezdeset i prvoj godini napravio revoluciju sa stripom Ugovor sa Bogom, kojim je strip pomerio u književne vode. Tako je nastala grafička novella – priča u slikama visoke umetniče vrednosti namenjena ozbiljnom čitaocu. Ta forma stekla je popularnost o kakvoj Ajzner nije mogao ni da sanja, a njegov rad je nadahnuo celu jednu generaciju umetnika koji su počeli predano da se bave ovakvom vrstom stvaralaštva. Ajzner je sebe smatrao ’’svedokom i grafičkim hronologom života, smrti, tragične ljubavi i neprestane borbe za opstanak’’. U njegovu čast, najprestižnija svetska godišnja nagrada za strip zove se ’’The Eisner’’.
strip - grafička novela , tvrd povez, ilustrovano, 204 strane , format 17 x 24,5 cm ,

ID Oglasa: #156749302
Informacije

Комуникација искључиво преко порука сајта Купујем продајем. Не шаљем поузећем члановима без рејтинга или са негативним оценама због непреузимања пошиљки. Сви артикли се могу преузети лично у Шапцу на адреси краљице Марије број 5 у термину по договору.  

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.