slika
slika
slika
slika
1 od 4

Močvarni čempres - Taxodium

800 din

Novi Sad
127
8
pre 13 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Rasadnik Ema
Član od 07.04.2010.
Svi oglasi

Taxodium je listopadni četinar iz porodice Cupressaceae potiče iz severne Amerike. Vrsta može da poraste i do 45 m u visinu. Ime potiče od latinskih reči Taxus što znači tisa i  eidos što znači sličnost oblika listova. Ćelavi čempres, kako ga još nazivaju, je priramidalni četinar koji u svom prirodnom okruženju raste u močvarama i priobalnim područjima američkih reka. Kada raste u vlažnim područjima snažno korenje izbija iz zemlje i ide u visinu i do 1m, i daje čitavom prizoru nesvakidašnji izgled. Listovi su mekani, perasti i zeleni i na jesen dobijaju smeđu bakarnu boju koja celom pejzažu daje posebnu draž. U zimu listovi opadaju. Taxodium cveta u martu – aprilu, plod je šišarka.

Voli sunčane položaje i vlažna zemljišta koja su dobro drenirana. Važi za jako tolerantnu vrstu na uslove zemljišta jer bez problema raste i na kiselim, i peščanim podlogama. Vrlo je pogoodan za sadnju u gradskim sredinama jer je izuzetno otporan na gradska zagađenja. Zahvaljujući interesantnom habitusu taxodium je našao najveću primenu u soliternoj sadnji, iako je vrlo interesantan u grupaciji sa drugim biljkama zbog svog kolorita. Izuzetno je jednostavna za gajenje i sem sunčanih položaja potrebno je redovno zalivanje kako bi vrsta dala svoj maksimum. Ukoliko gajite Taxodium distichum na suvim terenima rast će mu biti ograničen. Odličan je izbor za gajenje na vlažnim zemljištima. Ova neobična vrsta će svakako povećati atraktivnost vašeg vrta i obojiće ga svojim toplim bojama.

 

U ponudi sadnice visine oko 50cm, u saksijama prečnika 19cm.

 

Rasadnik Ema je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom i prodajom ukrasnih baštenskih sadnica.

ID Oglasa: #164644703
Informacije

Kontaktirajte nas pre poručivanja da bi smo proverili da li sve sadnice imamo na stanju.

 
Besplatna dostava za Novi Sad, za porudžbine veće od 2000rsd.

Moguće je i lično preuzimanje u rasadniku u BUDISAVI (18km od NS), uz prethodnu najavu.

 
Šaljemo PostExpressom, bez saksija. Najmanji iznos porudžbine koji šaljemo je 1000rsd.

 

FB stranica @rasadnikema

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.