slika
slika
1 od 2

Salix eleagnos, siva vrba

300 din

Beograd
Dostupno odmah
2.814
31
juče
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Gordana
Član od 07.07.2015.
Svi oglasi

Vrba je biljka iz roda Salix koji okuplja do 350 vrsta. Vrbe se obično gaje radi svog posebnog izgleda ili forme stabla i krošnje, zbog njihovih cvatova (od kojih su muški obično upadljiviji), listova i ponekad zbog posebno obojenih izdanaka zimi. Obično raste kao drvo, mada može poprimiti i formu grma. Najveće vrste vrba pogodne su samo za velike vrtove, a žalosne vrbe, tj. vrbe s visećim granama su posebno efektne uz vodene površine. Za manje vrtove pogodne su vrste manjeg rasta koje možemo uzgajati kao samostojeće drvo, grmolike vrste kao grmasti obrubi i patuljaste vrste u kamenjarima. Kora stabla je siva i ispucala. Grane su tanke i dosta savitljive, mada često dolazi do lomljenja grana zbog njihove krhtosti. List je većinom uzak i zašiljen na vrhu, tamnozelene boje na licu i nešto svjetliji na naličju. Sve vrbe su vrlo otporne na zimske hladnoće. Neke vrste, npr. zeljasta vrba Salix herbacea, možemo naći čak i u arktičkim tundrama gdje su uvjeti za rast drveća vrlo teški pa tu uspijevaju niski grmovi.       

Vrba je dvodoma biljka koja ima `muške` i `ženske` cvjetove. Na jednom drvetu mogu se naći cvjetovi samo jednog spola, dakle ili muški ili ženski cvjetovi. Cvjetovi su bez razvijenog ocvjeća i sakupljeni su u uspravnim resama . Cvatu uglavnom prije listanja, a oprašuju ih kukci. Plod sadrži mnogobrojne sjemenke koje se lahko rasijavaju, a koje sazrijevaju prije ili istovremeno sa cvjetanjem.       

Raste obično na plavnim područjima, uz rijeke ili na vodenastim tlima. Možemo ih gajuti u bilo kojoj dubljoj, vlažnoj i dobro dreniranoj zemlji, potpuno izložene suncu. Ne vole plitku, krednjačku zemlju. Patuljaste i alpske vrste vole šljunkovitu, jako dreniranu zemlju.       

Vrbama orezujemo samo one grane koje remete pravilni oblik krošnje. Orezujemo u periodu mirovanja u kasnu zimi ili u rano proljeće. One koje imaju obojene zimske izdanke ili ako granica. U proljeće mnoštvo novoizrazslih grana možemo iskoristiti za izradu pletenih proizvoda jer su mlade grane izrazito savitljive.       
Kupujete mlade sadnice sive vrbe  Saljem bez saksije I zasticenim korenom. Mozete je gajiti kao zbun ili kao drvo.         
Sadnice su sad bez lisca.   Zimi grane dobiju crvenu boju kao na slici.   


N A R U Č I V A NJ E:                     
pozovite na broj 0642312269 ili posaljite poruku na sajt sa sledećim podacima:                         
                                
1. Ime i prezime

2. Ulica i broj, mesto i postanski broj
3. Broj vaseg telefona
4. Ime biljke i broj komada koji zelite

***u najkracem roku saljem postekspresom i obavestavam vas porukom kad posaljem***

 

***sve sto vas zanima slobodno pitajte**

ID Oglasa: #48905362
Informacije

https: //novi. kupujemprodajem. com/gordana/svi-oglasi/933273/1

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.