slika
slika
slika
1 od 3

Uskok - Simo Matavulj - 1972.

300 din

Novi Sad
Korišćeno
Dostupno odmah
14
0
pre 31 dan
Odgovara na 85% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Second Hand Odeća-Nakit-Knjige
Član od 02.01.2017.
Svi oglasi

*** Second Hand Book - Polovne knjige - Tražimo naslove za Vas ***
- Poslovica kaže " Niko na svetu nije jači od čoveka koji zna ". . . . . . . . nastavi da učiš i jačaš sebe ! . . . .

Simo Matavulj
* Uskok *
- Vidljivi znaci korišćenja

 

- Симо Матавуљ био је српски писац из Далмације и први председник Удружења књижевника Србије. Матавуљ припада епохи реализма а његова најпознатија дела су роман Бакоња фра Брне и приповетка Пилипенда.  

- Симо Матавуљ је рођен у Шибенику 12. септембра (31. августа по јулијанском календару) 1852. године. Био је један од петоро деце шибенског трговца Стевана Матавуља и Симеуне Матавуљ (рођене Трива). У Шибенику је завршио основну школу на италијанском и српском језику, као и нижу гимназију. Затим одлази у манастир Крупу код свога стрица, игумана Серафима, али, изгубивши вољу за манастирским животом, одлази у задарску учитељску школу, коју завршава 1871. године.

До прелаза у Црну Гору, 1881, он је учитељ у разним далматинским селима и наставник Српске поморске закладне школе у Србини код Херцег Новог. У Црној Гори је био наставник гимназије, надзорник школа, уредник службених новина и наставник кнежеве деце. Путовао је у Милано и Париз као вођа једне групе црногорских младића који су одлазили на школовање. Том приликом је у Паризу остао неколико месеци. У Србију прелази 1887. године (најпре у Зајечар, а потом у Београд), где ради као наставник гимназије и чиновник пресбироа. У Црну Гору одлази још једанпут да би био учитељ кнежевима Данилу и Мирку, али се убрзо враћа у Србију.

 

*** ONLINE PRODAJA POLOVNIH KNJIGA - NON STOP  ***
*** Robu šaljemo po dogovoru ***
*** Poručite putem poruka: KP, SMS, Viber ili pošaljite link i obavezno ID oglasa: # . . . . . . . . koji se nalazi na vrhu istog ***

ID Oglasa: #148073909
Informacije

*** ONLINE PRODAJA POLOVNE GARDEROBE i OBUĆE - NAKITA - KNJIGA - NON STOP  ***

*** Poštovani kupci, lično preuzimanje nakon kupovine je moguće isti dan od 8-20h uz prethodnu najavu na telefon ***

 

*** tel/Viber 064-250-30-27 ***

 

*** Lično preuzimanje je na Novoj Detelinari 365 dana u godini ***

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.