slika
slika
1 od 2

Lorens Stern - Tristram Šendi

490 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
2
0
pre 10 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Djepeto
Član od 09.12.2011.
Svi oglasi

LORENS STERN

TRISTRAM ŠENDI

Predgovor - Olga Humo

Prevod - Stanislav Vinaver

Izdavač - Prosveta, Beograd

Godina - 1955

688 strana

20 cm

Edicija - Biblioteka velikih romana, broj 6

Povez - Tvrd

Stanje - Kao na slici, ima posvetu, tekst bez podvlačenja


"Tristram Šendi je u velikoj meri parodija na one nevolje čija je žrtva "mali junak" građanskog romana 18. veka, koga je i Stern prihvatio, premda ga tretira drukčije nego njegovi savremenici. Kod njega nema ni velikih tragedija ni velikih avantura, ni velikih junaka. Dovoljnoje malih životnih muka, pisac nam kaže, onih koje nikoga ne mimoilaze, dostojnih svakog sažaljenja i pomoći bližnjega, a da se pisci ne trude da izmišljaju neke izuzetne.

Pisan u vreme kada je roman još uvek bio ređanje zanimljvih događaja (pa i nov građanski roman ostao je u tim tradicijama) i puritanska pridika, Tristram Šendi ubraja se danas u romane "toka svesti", stila pisanja koji je čekao otprilike sto pedeset godina da se razvije i bude u središtu pažnje. Trebalo je da protekne sve to vreme pa da se kod Sterna sagleda mnogo štošta što je ranije izmicalo kritici. Njega su ranije, u najboljem slučaju, tretirali kao majstora reči i humoristu, a u najgorem kao lažnog sentimentalistu i sladostrasnika. Tekeri se s njim obračunao pogrdnim rečima. I oni koji ga hvale, a to je viđe na kontinentu nego u Engleskoj, vide u njemu naročito neprejatelja filistarstva i pedanterije. ali njegova satira nije uperena protiv nerazumnog u društvu, nego se uzdiže i gleda, kao sa neke mitske visine, na jadnu čovečju sudbinu. "


Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Laurence Sterne The Life And Opinions Of Tristram Shandy Gentleman

ID Oglasa: #166207186
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.