slika
slika
slika
1 od 3

Etjen Surio - Dvesta hiljada dramskih situacija

690 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
1
0
pre 10 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Djepeto
Član od 09.12.2011.
Svi oglasi

ETJEN SURIO

DVESTA HILJADA DRAMSKIH SITUACIJA

Prevod - Mira Vuković

Izdavač - Nolit, Beograd 

Godina - 1982

202 strana

20 cm

Edicija - Književnost i civilizacija

Povez - Tvrd

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenja

 

SADRŽAJ:
Predgovor
Šta je dramska situacija?
Dramaturške funkcije
Ars combinatoria             
"210-241" ili umetnička opredeljenja
Kosmička dramaturgija 


"U središtu pažnje autora, jednog od najznačajnijih francuskih estetičara koji je u nas dosada predstavljen knjigom Odnosi medu umetnostima, nalazi se antropologijski značajan pojam "situacija" i to kao "dramska situacija". Pojam "dramska situacija" on tretira kao tehnički problem dramskog autora, ali on taj pojam proširuje do pravog antropološkog filosofskog značenja, jer se on interesuje ne samo za teatar, već i za čoveka, osluškujući odjek čisto pozorišnih činjenica u životu i ljudskom opstanku.

"Dramsku situaciju" Surio određuje iz više aspekata. Polazeći od teatarskog dela koje, kao i svako umetničko delo, postavlja jedan svet u kome valja razlikovati scenski mikrokosmos od teatarskog makrokosmosa, Surio određuje "dramsku situaciju" pomoću izvesnog broja elementarnih činilaca "dramaturških funkcija". To su funkcije dramskih lica koje u određenoj situaciji otelovljuju jedan sistem sila, čije je poreklo ne samo međuljudsko već i kosmičko.

Pošto pojam "dramska situacija" određuje pomoću "dramaturških funkcija", Surio se posvećuje analizi tih funkcija, na kojima počiva dramska dinamika, ali on takođe želi da ih sistematski i iscrpno popiše i zatim preduzima jednu morfologiju tih funkcija, njihovih glavnih kombinacija, da bi pokazao kako se situacije međusobno povezuju i utiču na teatarsku akciju. "

 

Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Etienne Souriau Les Deux Cent Mille Situations Dramatiques 

ID Oglasa: #166206795
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.