slika
slika
slika
1 od 3

Jovan Hristić - Čehov dramski pisac

490 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
1
0
pre 10 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Djepeto
Član od 09.12.2011.
Svi oglasi

JOVAN HRISTIĆ

ČEHOV DRAMSKI PISAC

Izdavač - Nolit, Beograd 

Godina - 1981

238 strana

19 cm

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenja

 

SADRŽAJ:
Uvod 
I Čehov, dramski pisac
II Čehov, u istoriji ruske drame
III Drama i roman
IV "Ništa se ne događa"
V Vreme
VI Prostor
VII Karakteri Dijalog Simboli
VIII Čehovljeva dramska forma
Dodatak: bibliografska skica 


"Ova knjiga je još jedan, bez sumnje značajan, prilog literaturi o Čehovu. Esejist, pozorišni kritičar i profesor dramaturgije, Hristić prilazi delu jednog od najvećih dramskih pisaca iz različitih uglova i sa mnogim razumevanjima: literarnim, dramaturškim, književnoistorijskim, pa čak i beletrističkim. On nas nije lišio nijednog ugla posmatranja Čehovljevog dela, težeći da otkrije njegovu suštinu i ono što se krije iza uobičajenih tumačenja, da proširi dimenzije u okvirima kojih obično posmatramo Čehovljeve drame i potraži im jedan širi smisao: "To nije jednostavna propast jedne i uzdizanje druge društvene klase, već je i ispunjenje nekog obrasca koji je zapisan daleko iza svakog našeg empirijskog i proverljivog znanja o čoveku i njegovom životu. Šta je taj obrazac, ne znamo; sve što znamo jeste da postoje neke sile koje uobličavaju naš život, čije se delovanje ne može svesti na delovanje onih sila u čije postojanje možemo da se iskustvom uverimo. I zato što ne znamo sasvim šta su i kakve su te sile, zvuk kojim se one oglašavaju mora biti tajanstven i neidentifikovan. "

Hristićeva knjiga pisana je sa izuzetnom veštinom u komponovanju dokumentarnog materijala i sa nečim što bi se moglo nazvati fabulativnim umećem u izlaganju esejističke građe koje ponekad prerastu u čitavu malu dramaturgiju. Ona se sa zadovoljstvom čita, upravo sa isto onoliko zadovoljstva koliko može pružiti i koristi svakom koga zanimaju Čehov i dramska književnost. "

 

Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

 

ID Oglasa: #166206713
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.