slika
1 od 1

Pozorište i njegov dvojnik Antonen Arto

700 din

Šabac
Korišćeno
1
0
pre 11 dana
Odgovara na 91% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Svastarnica
Član od 25.06.2009.
kp izlog

62290) POZORIŠTE I NJEGOV DVOJNIK , Antonen Arto , Prosveta Beograd 1971 ,
Pozorište i njegov dvojnik pre je vizija pozorišta nego teorija pozorišta; to je polemičko maštanje o mogućnostima scene, a ne strogo određivanje novih scenskih pravila. To je, zapravo, jedna otvorena rasprava o pozorištu, mobilna, sveobuhvatna i stoga u detaljima na izgled neprecizna. Međutim, kad se s dovoljno pažnje prate te poetske vizije, kad se pohvataju konci Artoovih proširenih metafora, kad se odoli lepoti njegovog jezika i kad se sredi obilje slika, onda se naknadno, tačku po tačku, može da rekonstruiše teorijski stav ništa manje dosledno sproveden od aristotelovskog stava, na primer. Ali Arto nije suv teoretičar, otud i lepota njegovih tekstova; on je pesnik koji se vrlo paradoksalno bavio pozorišnom teorijom umesto da je pisao za pozorište. On je pobunjenik koji dovodi u pitanje ne samo francusku pozorišnu tradiciju već čitavu zapadnu pozorišnu tradiciju, koncepciju pozorišta koja je, po njemu, od samog početka bila pogrešna. Jer, po Artou, pozorište, zapadno pozorište, nije zaboravilo svoje početke, naprotiv, ono zna za njih, ono samo nastavlja jednu pogrešno započetu tradiciju koja od svog rođenja nije ono što bi trebalo da bude. Moderno pozorište nije negacija ili zaboravljanje, to je izvitoperavanje jedne na Zapadu nikad ostvarene, ali jedino autentične koncepcije pozorišta.

S A D R Ž A J:

Predgovor: Artoova vizija pozorišta
Predgovor: Pozorište i kultura
Pozorište i kuga
Režija i metafizika
Alhemijsko pozorište
O Balijskom pozorištu
Istočno i Zapadno pozorište
Da se prekine s remek-delima
Pozorište i surovost
Pozorište surovosti (Prvi manifest)
Pisma o surovosti
Pisma o jeziku
Pozorište surovosti (Drugi manifest)
Afektivni atletizam
Dve beleške
Serafimsko pozorište
Hronologija
tvrd povez, format 13,5 x 19,5 cm , zaštitni omot, posveta na predlistu , 163 strane

ID Oglasa: #166128402
Informacije

Комуникација искључиво преко порука сајта Купујем продајем. Не шаљем поузећем члановима без рејтинга или са негативним оценама због непреузимања пошиљки. Сви артикли се могу преузети лично у Шапцу на адреси краљице Марије број 5 у термину по договору.  

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.