slika
slika
slika
1 od 3

Taras Kermauner - Infantilni demon -studije o evropskoj dram

290 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
1
0
pre 10 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Djepeto
Član od 09.12.2011.
Svi oglasi

TARAS KERMAUNER

INFANTILNI DEMON - studije o evropskoj drami

Prevod - Dejan Poznanović

Izdavač - Nolit, Beograd 

Godina - 1975

222 strana

19 cm

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenja

 

SADRŽAJ:
Sigurnost i vernost, sumnja i vera - Otelo
Želja za apsolutnim i njena tragična granica - Torkvato Taso
Vreo čin, prazan čin - Lorencačo
Čovek bog - čovek zločinac - Kaligula
Infantilni demon - Kralj Ibi  


"Šta se dogodilo sa dramskim junakom od kako je izašao iz kompaktne sredine antičkog mita, iz - kako kaže Hegel - "herojskog stanja u kome subjekt ostaje u neposrednoj povezanosti sa čitavom svojom voljom, čitavim svojim delom, čitavim svojim ispunjavanjem"? Još 1911, Lukač je u svojoj seminalnoj studiji Istorija razvitka moderne drame utvrdio da je moderna drama, drama individualizma i građanskog života, te da se o njoj mora govoriti pomoću pojmova koji se bitno razlikuju od onih pomoću kojih govorimo o grčkoj tragediji, još uvek neprevaziđenom uzoru velike drame.

U svojim studijama o evropskoj drami Taras Kermauner pokušava da prati sudbinu dramskog junaka u izmenjenim društvenim, ideološkim i estetičkim uslovima. Počev od Otela, u kome Otelo i Dezdemona kao junaci novootkrivene subjektivnosti krše utvrđeni poredak svojim tajnim venčanjem i postaju žrtve tek probuđenog Jagovog radikalnog kritičkog duha, preko Geteovog Torkvata Tasa u kome se moderni, nesigurni, problematizovani junak kreće u deheroizovanom svetu i Miseovog Lorencača u kome vidimo poslednji, očajnički, junakov pokušaj da se uzdigne do autentičnog herojskog dela u svetu koji se ničim ne uzdiže do herojstva i autentičnosti, do Kamijevog Kaligule, ,"ekstremiste koji sve doteruje do kraja" da bi na kraju otkrio ne apsolut već ništavilo, mi pratimo ne samo istoriju evropske drame već i istoriju evropskog građanskog čoveka. Gde se ona završava? U grotesknom Žarijevom Kralju Ibiju. Jer, Ibi je za Kermaunera kralj i zaključak evropskog subjektivizma, on je subjekt koji proždire sve, potpuno deheroizovan, sveden na dve osnovne fiziološke radnje: ždranje i defekaciju. Kao veliki i sveobuhvatni simbol, Ibi se nadnosi nad istoriju građanske drame i samim tim - nad istoriju građanskog društva. "

 

Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Vilijam Šekspir Johan Volfgang Gete Alfred De Mise Alber Kami Alfred Žari William Shakespeare Johann Wolfgang Von Goethe  Alfred De Musset Albert Camus Alfred Jarry 

ID Oglasa: #166206680
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.