slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 8

Kostur sa Vida - Milorad Djokovic

3.200 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
1
0
pre 10 dana
Odgovara na 99% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Corwin
Član od 21.08.2018.
kp izlog

ŽIVI LEŠEVI
Kad se, nakon dolaska iz Višegrada i studija u Beogradu, doselio u Lazarevac, Đoković je počeo da izučava sudbinu starog solunca. Danima je s njim razgovarao, beležio njegove doživljaje iz Prvog svetskog rata i tada prvi put video čuvenu fotografiju.

– Čedomir je u Kolubarskoj bici, u kojoj je srpska vojska izvojevala veliku pobedu, pomagao artiljercima donoseći im granate. Zvanično je mobilisan u oktobru 1915. godine i nakon sloma srpske odbrane u povlačenju preko Albanije sa srpskom vojskom proveo puna tri i po meseca. Tako se obreo i na ostrvu Vidu, gde je u moru sahranjeno 7.000 srpskih vojnika – priča Đoković.

Popović je Đokoviću ispričao kako je na ovom ostrvu nastala čuvena fotografija.

– Bio sam između života i smrti. Stanem u red gde pregled vrši jedan francuski lekar, po činu poručnik. Objasnih mu da bolujem od difterije, ali da nisam bolestan… Vidim lekar na jednu stranu odvaja zdrave, na drugu bolesne… Pogled na one žive leševe koji stoje ohrabri me i pomislih kako sam ja mnogo zdraviji od njih – ispričao je Đokoviću Čeda Popović.

Lekar se zainteresovao za ovog srpskog vojnika. Uzeo mu je i ostale podatke, izvagao ga i ustanovio da ima 23 kilograma.

– Reče mi da li može da me slika. Ja stadoh, što god više mogoh isprsih se iako mi nije bilo jasno zašto mene slika pored toliko vojnika – ispričao je Čedomir.

 

Ima posvetu autora !

ID Oglasa: #164290192
Informacije

Preuzimanje:

-lično u Zemunu po dogovoru
- nakon uplate na TEKUĆI RAČUN po dogovoru, post expresom; trošak poštarine snosi kupac
- ne šaljem pouzećem

 

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.