slika
slika
1 od 2

Kuci Bratonozici Piperi / Dr Jovan Erdeljanović

4.000 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
49
0
pre 13 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Corwin
Član od 21.08.2018.
kp izlog

Beograd 1981. Tvrd povez, ćirilica, 536 strana.  

 

 

Erdeljanović je, kao što se vidi iz najvećeg broja njegovih objavljenih radova, uzimao za predmet izučavanja određenu etničku zajednicu u svoj njenoj celovitosti i svestranoj manifestaciji materijalnog i duhovnog bića. Njegovi radovi, naročito o pojedinim plemenima Crne Gore, predstavljaju maksimalni domet sinteze svih oblika i uslova života, životnog stvaralaštva i društvenog razvitka. Ono što osobito karakteriše takve njegove radove jeste pre svega napor da do sitnica ispita i razjasni sve karakteristične i značajne pojedinosti u životu društvene zajednice i da, istovremeno, iz njih stvori opštu, tipiziranu grupu svake etničke zajednice. Ta Erdeljanovićeva svojstva sigurno su i najsnažnije došla do izraza u njegovim radovima o crnogorskim plemenima koji se objavljuju u ovom izdanju (o Kučima, Bratonožićima , Piperima) kao i u njegovom poznatom radu o plemenima tzv. Stare Crne Gore. Svaki od ovih radova zasnovan je na svestrano proučenom bogatstvu pojedinačnih pojava i vidova života. U njima je prikazano mnoštvo detalja i konkretnih osobenosti koje karakterišu svaku od ovih plemenskih zajednica. U njima su, jednom rečju, istražene i prikazane sve one specifičnosti koje su u jednoj zajednici neminovno morale da se pojave pod uticajem prirodnih i društvenih uslova života. Međutim, Erdeljanović se ne zadržava na posmatranju lokalnih i regionalnih pojedinosti. On te pojedinosti obrađuje i analizira kroz sistem naučne sinteze i njihovog posmatranja u okviru šire crnogorsko-srpske pripadnosti.
Erdeljanovićevi radovi daleko prevazilaze statičke opise i golo registrovanje datih pojava i društvenih institucija. Njegova istraživanja uvek imaju za cilj da prodru u genezu i evoluciju društvenog razvitka. On, prema mogućnostima koje su mu pružali raspoloživi naučni podaci, nastoji da prikaže drevno poreklo i istoriju etničke skupine, da ustanovi sve one promene koje su u životu jedne zajednice nastajale pod uticajem raznih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Upravo takvim sociološko-evolutivnim metodom Erdeljanović je i mogao stvoriti izgrađenu koncepciju o dinamičnom procesu stvaranja i razvitka crnogorskih plemena. Time je on uspeo da zasnuje i razradi čitav metod sistematskog izučavanja jednog od svakako najzanimljivijih naučnih problema — problem porekla i nastanka plemenske organizacije u Crnoj Gori. Taj Erdeljanovićev metod imao je ogroman utvcaj na razvitak celokupne etničke nauke. On je prihvaćen od čitavog niza istraživača, i postao je osnovni metod kako u obradi problema crnogorskih plemena, tako i niza drugih naših etničkih i teritorijalnih skupina. Etnološka nauka dobila je time snažan polet osobito između dva svetska rata, a naučna istraživanja, vršena pod neposrednim uputstvima i nadzorom samoga Erdeljanovića, donela su neprocenjive rezultate u naučnoj obradi naših etničkih skupina i regiona.  

ID Oglasa: #148947153
Informacije

Preuzimanje:

-lično u Zemunu po dogovoru
- nakon uplate na TEKUĆI RAČUN po dogovoru, post expresom; trošak poštarine snosi kupac
- ne šaljem pouzećem

 

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.