slika
1 od 1

TITO kratki kurs Zoran Panović

450 din

Šabac
Korišćeno
4
0
pre 13 dana
Odgovara na 93% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
svastarnica online
Član od 25.06.2009.
kp izlog

07472) TITO kratki kurs , Zoran Panović , Dan Graf / Albion books Beograd 2014 , O Titu je napisano mnogo radova, žanrovski najrazličitijih, počev od publicističkih pa do umetničkih. U njima često srećemo ekstremna i međusobno suprotstavljena gledišta. Jedni na nivou gole i uglavnom neukusne apologije veličaju Titovu “ nepogrešivost” i gotovo mesijansku predodredenost, dok ga drugi “ raskrinkavaju” povodeći se ideološkom netrpeljivošću, ličnim razlozima i animoznošću ili dnevnopolitičkim potrebama, a retko kada naučnim kriterijumom objektivnosti.

Sam autor kaže da je ovo delo sociološko-istorijski ogled, ali i priručnik namenjen onima koji žele da se upoznaju sa likom i delom Josipa Broza Tita. Priručnik je nastao na osnovu istraživanja koje je rađeno u okviru grupe za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na osnovu novinarskih tekstova u toku višegodišnjeg bavljenja problematikom (post)titoizma.

Markantne istorijske ličnosti u koje se Tito nesumnjivo ubraja, ne smeju se analizirati parcijalno i sa predumišljajem. Ova oprečna gledišta navodimo kao ilustraciju velike neujednačenosti u ocenjivanju Titove istorijske uloge. O tom pitanju u naučnim krugovima još nije postignut konsenzus. Medu običnim narodom različitost u mišljenjima nije ništa manje izražena. Ocene se kreću u širokim amplitudama, od toga da je njegova epoha “ zlatno doba” , pa sve do stava da je Titov model Jugoslavije generator svih kasnijih tragičnih događaja na ovim, istorijski trusnim prostorima. Uprkos tome što je malo saglasnosti o progresivnom, odnosno regresivnom karakteru Titove vladavine, malo ko mu je osporio natprosečni politički talenat i izrazite liderske sposobnosti. Činili su to i njegovi politički oponenti. Prema recima Milovana Đilasa, čoveka koji je Tita veoma dobro poznavao, “ Josip Broz Tito je ličnost bez ikakvih talenata, sem jednog – političkog talenta” .
Ali, to je jedna od retkih tački saglasnosti kada je o Titu reč.
mek povez, format 22 x 22 cm , ilustrovano, latinica, 288 strana

ID Oglasa: #163957829
Informacije

Комуникација искључиво преко порука сајта Купујем продајем. Не шаљем поузећем члановима без рејтинга или са негативним оценама због непреузимања пошиљки. Сви артикли се могу преузети лично у Шапцу на адреси краљице Марије број 5 у термину по договору.  

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.