slika
1 od 1

Maniti voz u Zlatnom krstu Radivoje Bojičić

550 dinFiksno

Beograd | Stari grad
Kao novo - nekorišćeno
2
0
pre 31 dan
Odgovara na 96% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Biserka
Član od 07.02.2023.
Svi oglasi

NOVI ROMAN RADIVOJA BOJIČIĆA DUHOVITO I SENTIMENTALNO VODI KROZ ISTORIJU BEOGRADA, KADA JE FILMSKA UMETNOST ZAKORAČILA U NAŠ GRAD. ..

 

Braća Limijer u beogradskoj kafani. ..

 

Maniti voz u Zlatnom krstu iliti „ stenogram od 30.218 reči" (koje beleži „ narator" Žarko Ilić) uzbudljiva je pri­ ča o događajima s kraja XIX veka kada bivši kralj Milan Ob­ renović odluči da 1895. godine iz Pariza pošalje u Beograd prvi kinematograf, izum lionske braće Limijer i njihovog oca Antoana. I to nigde drugde nego u kafanu „ Dardaneli", uz opravdanje: „ Ako su tako nešto uradili u Gradu svetlosti, zašto to ne bi bilo urađeno i u gradu na ušću dveju reka ispod Avale? " Čitav život odvijao se u kafanama, gde se pogađa, zaj­ mi, tuče, psuje i grdi, sklapaju brakovi, vodi politika, ras­ kidaju prijateljstva. .. Kod „ Dardanela" je sedeo razuzdani i bo­ emski, a „ Kod zlatnog krsta" uštogljeni Beograd.

Volšebnim obrtom, projekcija filma će se ipak održati u kafani „ Kod zlatnog krsta", što će doneti mnoge du­ hovite ali i dramatične situacije. .. među kojima i samo rušenje kafane „ Dardaneli". .. Ovim činom, po rečima nara­ tora, ceo jedan vek pretvorio se u gomilu cigala, drveta, mal­ tera i prašine.

 

Da smo mi Srbi neimari kad se nešto ruši, videlo se i po ‘Dardanelima'. Rušenje je jedini posao koji do temelja ura­ dimo. Pali su ‘Dardaneli', a mi se zaklinjasmo na njihovim ru­ ševinama da ovo mesto nikada nećemo zaboraviti. ..

 

FORMAT: A5

POVEZ: MEK POVEZ

BROJ STRANA: 162

ID Oglasa: #165077484
Informacije

Slanje je isključivo kurirskom službom Postexpress. Cena dostave je 350 dinara.

Slanje isključivo nakon uplate.

Lično preuzimanje je moguće u Beogradu - Dubrovačka ulica na Dorćolu.

064/1196-845

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.