slika
1 od 1

"Ovo nikad nije bilo - Predrag Nešković"

2.500 din

Novi Sad
Korišćeno
Dostupno odmah
5
0
pre 12 dana
Sava
Član od 17.02.2013.
Svi oglasi

Branislav Dimitrijević: OVO NIKAD NIJE BILO – PREDRAG NEŠKOVIĆ

Fondacija Vujičić Kolekcija, Beograd 2014.

ISBN 978-86-87869-17-2

  

Na preko 380 strana u tvrdom povezu, sa 214 kolor reprodukcija i dokumentarnih fotografija, ova monografija pruža do sada najiscrpniji uvid u umetničko stvaralaštvo Predraga Peđe Neškovića, jednog od najznačajnih slikara u Srbiji u poslednjih pola veka. Kako poznavaocima Neškovićevog rada tako i onima koji se po prvi put upoznaju s njegovim delom, ova knjiga donosi reprodukcije radova iz svih Neškovićevih faza, bibliografiju brojnih tekstova do sada napisanih o njemu, kao i kritičku interpretaciju njegove uloge u razvoju savremene umetnosti.

Autor ove knjige, istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević smešta Neškovićev umetnički rad, počev od sredine šezdesetih, u vreme rapidnih promena u medijskoj komunikaciji, tehnologiji vizuelnog predstavljanja i novoj društvenoj i estetskoj ulozi slikarstva kao tradicionalnog umetničkog postupka. U tekstu podeljenom na osam poglavlja koji prate umetnikove faze, razmatra se specifičnost Neškovićevog postupka unutar ideoloških i identitetskih polarizacija u srpskoj kulturi, i ogroman Neškovićev opus tumači kao « prevazilaženje poslovične frustracije srpskog umetničkog subjekta pred lomom između sveta i palanke, već naprotiv, njegovo neumorno posvećivanje upravo tom problemu. »

 

Izdavač: Fondacija Vujičić Kolekcija

Nav-id:   A099828

Povez:    Tvrd

Pismo:    Latinica

ID Oglasa: #166160992
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.