slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 9

Kalemljenje vocaka - Jovan Medigovic

1.000 din

Beograd
Korišćeno
Dostupno odmah
1
0
pre 13 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Corwin
Član od 21.08.2018.
kp izlog

Mek povez, 216 strana, ilustrovano, izdavač: NOLIT - Beograd 

 

Kalemljenje voćaka pominje se još u starim zapisima Rimljana i Grka, pa se može pretpostaviti da je njegova istorija toliko stara koliko je staro i voćarstvo. Verovatno da je prvo kalemljenje nastalo spontano u prirodi priljubljivanjem grana sa dva susedna stabla srodnih vrsta. Docnije je tu „ veštinu“ naučio i čovek i pretvorio je u jedan od glavnih načina razmnožavanja voćaka.

Kalemljenje je i u našoj zemlji bilo poznato od davnina. Klement je još krajem 9. veka učio makedonske Slovene kalemljenju voćaka. Pored povoljnih prirodnih uslova to je veoma uticalo da nam danas voćarstvo bude na nivou poznatih voćarskih zemalja u svetu.

U našoj zemlji voćarstvo se razvijalo na malim površinama individualnih gazdinstava i u voćnim rasadnicima koji su bili raspoređeni po srezovima i voćarskim rejonima. Kroz poljoprivredne škole, kurseve i stručnu literaturu stvarao se i voćarski kadar, voćari-kalemari, koji su kroz teoriju i praksu sticali znanja i učili kalemarski zanat. Posle drugog svetskog rata voćarstvo je u nas dobilo još veći zamah: podignute su velike plantaže na društvenom sektoru, a individualni proizvođači pristupili su podizanju intenzivnih voćnih zasada. Paralelno s tim razvijalo se i amatersko voćarstvo u vrtovima i na okućnicama.

Danas se u rasadnicima proizvode na industrijski način velike količine voćnih sadnica. Za takvu proizvodnju osnovna pretpostavka je poznavanje raznih načina kalemljenja i njihovog uticaja na kalem, a kasnije i na voćku i njen rodni potencijal. Za ovu proizvodnju veoma je značajno poznavanje raznih vrsta podloga i sorta i njihovog međusobnog ponašanja posle kalemljenja. Pored rasadnika kalemljenje vrše i amateri u svojim voćnjacima i okućnicama, iako je njihovo znanje iz ove oblasti dosta oskudno.

S razvojem voćarstva razvijala se i kalemarska tehnika: usavršavane su metode rada i načini kalemljenja, a time usavršavao se i kalemarski zanat.

U ovoj knjizi sumirana su, uglavnom, dosadašnja dostignuća koja su od značaja za kalemljenje i proizvodnju voćnih sadnica, kao i za prekalemljivanje voćaka. Da bi operacije koje prate mnogobrojne načine kalemljenja bile čitaocima razumljivije, izlaganja smo propratili crtežima i fotografijama i na taj način ceo kurs kalemljenja učinili vrlo vizuelnim.

Kalemljenje voćaka je zanat koji se mora raditi s ljubavlju i strpljenjem. To je koristan i interesantan posao koji se obavlja s ponosom i radošću, jer se kalemljenjem postiže oplemenjivanje voćaka. Poznato je zadovoljstvo onih koji beru plodove s voćki koje su sami kalemili.

 

Na nekoliko strana podvlaceno crvenim flomasterom i lenjirom

ID Oglasa: #165900414
Informacije

Preuzimanje:

-lično u Zemunu po dogovoru
- nakon uplate na TEKUĆI RAČUN po dogovoru, post expresom; trošak poštarine snosi kupac
- ne šaljem pouzećem

 

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.