slika
slika
slika
slika
slika
1 od 5

Retko 1950 FEND Super Norma mehanička olovka 4 boje Art Deco

15.900 dinFiksno

Valjevo
Korišćeno
Dostupno odmah
201
1
pre 11 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
De Lipac
Član od 12.02.2017.
kp izlog

Proizvođač/model: FEND Nemačka/Super Norma Mechanical olovka

Godina proizvodnje: kraj 1950-ih

Sistem punjenja: 1.18mm 4 kolor voda

Materijal: Čvrsta čelična baza, zlatom; Guilloche mrežasta završna obrada; Mehanizam posebno zatvoren 4 oprugea od čvrstog mesinga

Dužina (olovka zatvorena): Super teška i duga 136 mm

Ovo je jednostavno jedna od najboljih mehaničkih olovaka na svetu. Kompanija Fend je osnovana 1899. godine i bila je specijalizovana za proizvodnju mehaničkih olovaka, a kasnije i hemijskih olovaka. Njihovi proizvodi su postavili standarde u Nemačkoj u to vreme, kao jednostavno najbolji na tržištu u te dve kategorije, bez premca. Kompanija je proizvodila i naliv-pera, ali u veoma malim količinama jer su verovali da je budućnost u hemijskim olovkama. Takođe su rano počeli da proizvode nalivpera, pod sestrinskom kompanijom koju su osnovali u Italiji pod nazivom Fendograf, i proizvodili su spektakularna nalivpera, vrhunska i veoma skupa. U Nemačkoj su se, međutim, fokusirali isključivo na hemijske i mehaničke olovke. Njihove olovke su bile jedne od najskupljih u to vreme. Korišćeni su najbolji mogući materijali, bilo čvrsti čelik, mesing, srebro, čisto zlato, valjano zlato. Čak i danas, veoma je retko pronaći starinsku polomljenu Fend olovku; jednostavno su izgrađeni do savršenstva i namenjeni da funkcionišu generacijama. Olovka koja se ovde nudi je vrlo  retkih i gotovo je nemoguće pronaći.

Puni sa vrha, a na vrhu olovke nalazi se rezervoar. Klip i cela olovka su urađeni u stilu Art Deco. Njegova veoma teška, čvrsta čelična i mesingana struktura i mehanizam, sa savršenim pristajanjem u ruci i odličnim osećajem, savršenom ravnotežom i iskustvom pisanja. Prelepo je ugraviran sa veoma detaljnim romboidnim mrežastim guilloche uzorkom, dajući mu zapanjujuće refleksije. Ovaj uzorak metalima daje olovci neverovatan sjaj  i refleksiju na bilo kom svetlu. Mehanizam savršeno radi glatko i lagano reaguje i ne zaglavljuje. Olovka je masivna, prečnika 12 mm i dužine 136, težine ~ 30 gr. Olovka je u odličnom vintage stanju. Zadivljujući instrument za pisanje i deo istorije koji je napravio jedan od najboljih proizvođača instrumenata za pisanje na svetu.

 

O kompaniji: Kompanija FEND pisaćih instrumenata osnovana je u malom gradu u Nemačkoj koji je bio poznat po svojoj tradiciji u izradi nakita i radu sa plemenitim metalima. Mnoge porodice tog grada bile su draguljari. Onda nije teško razumeti zašto su FEND-ovi instrumenti prvenstveno napravljeni u tom maniru i izuzetna pažnja posvećena detaljima, kako u inženjerskim aspektima tako i u aspektima dekoracije; sve FEND olovke imaju zadivljujuću završnu obradu sa složenim guilloche šarama. Takođe je interesantno znati da su neki od vodećih nemačkih proizvođača olovaka doneli svoje olovke u FEND, obično svoja ograničena ili vrhunska izdanja za završne radove. Njihov najveći kupac je bio Montblanc. Nažalost, kompanija FEND danas ne postoji; prodat je krajem 60-ih. Prilično je primetno da većina FEND olovaka ima dubok Art Deco dizajn.

 

Hvala na poseti.  

 

Pogledajte fotografije, one su vitalni deo opisa, prodaje se upravo fotografisana olovka.

 

KPz839576

ID Oglasa: #151889490
Informacije

Uštedite kupujući više predmeta. Šaljemo sve u objedinjenom paketu – plaća se samo jedna dostava.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.