slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 9

Bitossi Aldo Londi Rimmini Red Mid Century keramička vaza

200 €

Sremska Mitrovica
Korišćeno
Dostupno odmah
114
4
pre 14 dana
Odgovara na 98% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Stanislav Ranković online
Član od 19.03.2012.
kp izlog

Prelepa duboka bordo crvena boja, blok vaza sa prepoznatljivim ukrasima dizajnera Aldo Londi za Bitossi Ceramiche, Montelupo Italija. Vaza je u veoma dobrom stanju, kao na fotografijama.

 

ALDO LONDI (1911-2003) je bio jedan od najistaknutijih italijanskih majstora keramičara koji je većinu svoje duge i uspešne karijere proveo stvarajući izuzetna dela visoke umetnosti i zanata za italijansku fabriku keramike Bitossi Ceramiche.

 

Londijev rodni grad nedaleko od Firence, Montelupo Fiorentino, bio je važan centar za proizvodnju grnčarije još od renesanse. Godine 1922, u dobi od jedanaest godina, Londi je počeo da radi za Fratelli Fanciullacci, vodeću keramičku radionicu u regionu u to vreme. Posle Drugog svetskog rata— po povratku u Italiju iz Južne Afrike, gde je bio ratni zarobljenik— Londi je postao Bitosijev kreativni direktor. Zadržao je ovu poziciju više od 50 godina i dizajnirao bi preko 1.000 predmeta — od vrčeva i vaza do satova i životinjskih figurica.

 

Londi je koristio svoju tehničku ekspertizu visokog nivoa i ogromno iskustvo u tradicionalnim zanatskim metodama da bi stvorio izrazito ekspresivne i hirovite forme, šare i završne obrade. Londijeva najpoznatija kolekcija je Rimini Blue iz 1950-ih (1955-1965), sada legendarna moderna serija sredine 20. veka koja obuhvata preko 150 dizajna, svi glazirani u živopisnoj plavoj boji i reljefnim apstraktnim motivima i oblicima. Londi je 1955. kreirao vazu kuglu, svoj prvi komad u persijano plavoj boji. Nedugo zatim, 1959. godine, počeo je da stvara više komada u ovoj jedinstvenoj završnoj obradi. Kolekcija ima istorijsku važnost jer je pomogla da se ručno izrađeni radovi dovedu u razgovor o modernističkom dizajnu u Italiji. Iako plava nije bila jedina boja koju je Londi koristio, postala je blisko povezana sa njegovim opusom.

 

Londijeva poslednja solo kolekcija, Arkitectura (oko 1950-ih), bila je veoma različita od njegovog ranijeg rada; sadrži elegantno minimalističke figure životinja zastakljene u monohromatskoj crnoj, beloj ili platinastoj boji.

 

Počevši od 1958. godine, Londi je započeo plodnu saradnju sa legendarnim arhitektom-dizajnerom Etorom Sotsassom (1917-2007), koji je smatrao da je Londi važan mentor. Tokom svog boravka u Bitosiju, Londi je takođe sarađivao sa Pjerom Fornazetijem (1913-1988), Mateom Tunom (r. 1952) i Karimom Radhidom (r. 1960).

 

Većina Londijevih kolekcija, uključujući Rimini Blu i Akitectura, još uvek se proizvode i danas i naširoko ih sakupljaju entuzijasti keramike. Mnogi od njegovih originalnih radova mogu se videti u MAIB– Artistic Industrial Bitossi muzeju u Montelupu, koji je posvećen istoriji kompanije.

 

BITOSSI CERAMICHE je osnovana 1921. godine kao Manifattura Ceramica Cav. Guido Bitossi &Figli od Gvida Bitosija u Montelupo Fiorentino u Toskani— regiji sa drevnom tradicijom keramike nekoliko kilometara od Firence. Porodica Bitosi, dokumentovana na tom području još 1536. godine, vekovima je tamo radila kao vajari, slikari, ali posebno kao grnčari. U dvadesetom veku, pod Gvidovim vođstvom, sprovodi se izvanredna stilska i formalna obnova svog zanata.

 

Tokom Londijevog mandata, BITOSSI je uspešno sarađivao sa mnoštvom poznatih dizajnera, uključujući legendarnog arhitektu-dizajnera Ettorea Sottsassa. Avatar kontra-kulture iz 1960-ih, Sottsass je smatrao da dizajn treba da bude provokativan i senzualan, a njegov avangardni stil se dobro uklopio sa BITOSSI-jevom estetikom iz sredine veka. Pored Sottsass-a, BITOSSI je sarađivao sa dizajnerima Pjerom Fornazetijem, Karimom Rašidom, Arikom Levijem, Fabiom Novembreom, Benjaminom Hubertom, Mateom Tunom, Monikom Forster i Sedrikom Ragoom.

Danas se BITOSSI CERAMICHE s pravom smatra institucijom. Porodica Bitosi i njena fondacija su sakupili arhivu od preko 7.000 istorijskih dokumenata i materijala u vezi sa proizvodnjom keramike. Skup se nalazi u Umetničkom industrijskom muzeju Bitosi u Montelupu. U 2014. godini, BITOSSI je postao zvanični član Registra italijanskih istorijskih kompanija, kojeg je imenovala Italijanska nacionalna unija privrednih komora.

ID Oglasa: #162826830
Informacije

Pogledajte i nas KP izlog sa preko 1200 zanimljivih predmeta u ponudi na vintage. kpizlog. rs

Pronadjite nas i na inst @starestvari. antikviteti

Mozete me pozvati od 10-20č, viber/sms 00-24/7

Slanje pouzećem članovima sa minimalno 5 pozitivnih ocena i bez negativnih ocena.

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.