slika
slika
slika
1 od 3

Ankica Oprešnik - Grafika

260 €Fiksno

Novi Sad
549
10
pre 12 dana
Lazar
Član od 05.01.2012.
Svi oglasi
Autor: Ankica Oprešnik (1919 - 2005 )
Tehnika: Grafika
Naziv dela: Dramatična noć
Dimenzije: 42,5 x 61,5/51,5 x 71,5 cm

Ankica Oprešnik je rođena u Vitezu 1919. godine, slikarka i grafičarka koja je tajne zanata izučavala kod Mladena Josića u predratnom Beogradu, a potom na Akademiji, kod Tabakovića, Čelebonovića, Gvozdenovića i Milunovića, gde je i magistrirala. Veštinu linoreza i drvoreza duguje prof. Mihailu S. Petrovu.  Ova slikarka i grafičarka pripada krugu istaknutih umetnika koja je svojom aktivnošću fundirala temelje savremene grafike u srpskom, vojvođanskom i ex/jugoslovenskom kulturnom prostoru druge polovine 20. veka.  Sa suprugom, slikarom Milanom Kercom, nastanjuje se 1950. godine u Novom Sadu gde je radila kao profesor u Školi za primenjene umetnosti u Novom Sadu od 1951 do 1975.  
Učestvovala je na prvim Majskim izložbama grafike (od 1952. ), a samostalnim izložbama (1956. i 1967. ) u Grafičkom kolektivu skrenula je pažnju stručne javnosti. Redukovanim geometrizovanim i stilizovanim ljudskim figurama i imaginarnim portretima umetnica je razvijala metaforična značenja u kojima je dominirala atmosfera sete, melanholije i usamljenosti.

Bogata biografija Oprešnikove prevazilazi uske nacionalne okvire o čemu svedoči učešće na relevantnim međunarodnim izložbama (Bijenale u Veneciji, Ljubljani, Krakovu. . . ). Muzejskom retrospektivom posvećenoj njenom opusu (1945 - 1998), održanoj 1999. u Novom Sadu, istorizovano je stvaralaštvo Oprešnikove.
Od mnoštva samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu treba istaći  Novi Sad, Beograd, Suboticu, Zrenjanin, Den Haag, Roterdam, Eindhoven, Zagreb, Ljubljanu, Travnik, Vršac, Bečej, Amsterdam, Leuvarden, Dordreht, Delft, Nijmegen, Orvelte, Hodmezevasarhelji, Palić, Sremsku Mitrovicu, Rumu, . . . .
Izuzetno plodnu karijeru ova izuzetna umetnica krunisala je mnoštvom nagrada na bijenalima u Liježu, Veneciji, Krakovu, Luganu, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, kao i Oktobarskom nagradom grada Novog Sada 1963. godine.

Najviše mi odgovara lično preuzimanje, kako biste mogli da se uverite u kvalitet i autentičnost dela koje nudim.
ID Oglasa: #136124453
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.