slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

Milica Besevic

110 €

Beograd
472
6
juče
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

"Sedeci zenski akt"
Olovka
Velicina 30x19
Posedujem pismeno misljenje sa ekspertize iz Narodnog Muzeja Beograd, da je crtez olovkom
rad Milice Besevic
Beograd 25. 02. 1986. godine
Broj: 10/7/ VR/GJ

 
Poznata srpska slikarka, scenograf u Narodnom pozoristu i restaurator u Narodnom muzeju u Beogradu.

Milica Besevic je rodjena 1896. godine u Splitu, od oca Stevana advokata i novinara i majke Olge. Prve slikarske poteze naucila je tokom Prvog svetskog rata u Beogradu 1915. godine, kod slikara Urose Predica.

Njena setra Vuka, bila je tada Predicev model. Brat Nikola Besevic je takodje postao Akademski slikar. Nakon Prvog svetskog rata, Besevicevi su se 1911. god preselili u Beograd gde je Milica zavrsila Beogradsku Umetnicku skolu, pa Umetnicku akademiju u Zagrebu.

Provela je izvesno vreme (1926. g) u Parizu gde ja najvise boravila i crtala u ateljeu ruskog slikara Cuhajeva. U Francuskoj je otkrila svet boja koje su je nadahnule da ih koristi u likovnom izrazavanju. Jedan kriticar primecuje (1934. g) Gospodjica Besevic slika siroko, smelo i sa puno vedrine.

Imala je atelje u Prizrenskoj ulici br 3, na cetvrtom spratu u Beogradu. To je bila nekadasnja Carigradska ulica. Njeno stvaralastvo je bilo pod velikim Predicevim uticajem. Prvi put je samostalno izlagala, 1931. god u Beogradu, iznoseci pred publiku seriju pejzaza. Sledece 1932. god izlaze u rodnom Splitu, a 1933. god opet u Beogradu. Iste 1934. god, aprila meseca sa bratom Nikolom Besevicem,   prenosi izlozbu u Bugarsku prestonicu Sofiju. Nije pripadala ni jednoj umetnickoj grupi. Motive za slikanje nalazila je Parizu i na moru svog zavicaja, gde je redovno odlazila.

Zajedno sa kolegom Paskom Vuceticem radila je kao slikar kozervator beogradskog Narodnog muzeja. Kopirali su nase srednjovekovne freske (One iz manastira Kalenica i Morace) za prvu njihovu izlozbu. Bila je prva zena scenograf Narodnog pozorista u Beogradu od 1936-1941. god.

Milica se nikada nije udavala. Tragicno je poginula u bonbardovanju Beograda 1941. god, u svom ateljeu, gde su nepovratno izgubljeni i unisteni gotovo svi njeni radovi. Tada je tesko ranjen i njen otac Stevan.

ID Oglasa: #104647793
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.