slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

Olga Jevric

120 €

Beograd
488
7
pre 12 dana
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

"U predahu"
Bukinje 3- VIII-1946. g
Mastilo na papiru
Velicina 22 X21
Posedujem pismeni sertifikat/Misljenje N. Kusovca

Olga Jevrić je rođena 1922. godine u Beogradu 

Pohađala osnovnu školu i niže razrede gimnazije u pansionat-u "St. Joseph" u Beogradu, a više razrede u III državnoj ženskoj realnoj gimnaziji u Beogradu. Uporedo sa gimnazijom uči u klasi profesorke Zinaide Grickat u muzickoj školi "Stanković". 1942. godine uspešno polaže prijemni ispit na Muzičkoj Akademiji. Već iduće godine upisuje se na vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti. 1946. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Ćirila Ličara, a dve godine kasnije na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića. Tada izlaže i na VII izložbi ULUS-a. Od tada otpočinje njen bogat stvaralački rad i usavršavanje. Olga Jevrić se pojavljuje u vreme koje je veoma burno i okrenuto novim vrednostima, neposredno nakon II svetskog rata kada dolazi do ustanovljavanja nove države.  

Imala je izlozbu u Institutu "Henri Mura" 
Bila je to i ujedno prvo samostalno predstavljanje radova spske vajarke u Velikoj Britanije.
Dobila je priznanje Henri Mura za svoja dela.

Akademik Olga Jevric, preminula je u 92. godini, 10. 2014. godine, u Beogradu. Sahranjena je u Aleji zasluznih gradjana.

ID Oglasa: #113434675
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.