slika
slika
slika
slika
1 od 4

Petar Omcikus

700 €

Beograd
1.014
15
juče
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

''Mreze na obali''
Pastel
Velicina 90x69. cm
Potpisana iz 1990. god

Posedujem pismeno misljenje N. Kusovca

Petar Omčikus, slikar, Akademik. Rođen je 1926. godine u Sušaku kod Rijeke, a od 1937. god zivi u Beogradu. Posle drugogo svetskog rata je započeo slikarske studije na Akademije likovnih umetnosti u Beograd, kod profesora Ivana Tabakovica. Zajedno sa suprugom, slikarkom Kosom Boksan, napustio je studije slikarstva i odlazi u Zadar, u kojem postaje jedan od od osnivaca Zadarske grupe, u kojoj su se nalazili: Mica Popovic, Vera Bozickovic, Bata Mihajlovic i Ljubinka Jovanovic. posle sestomesecnog boravka u Zadru, vratio se u Beograd. Omcikus se 1952. god pridruzuje grupi jedanestorica koja ga ohrabruje da dalje traga za sopstvenim putevima stvaralastva, tada je jos uvek u domenu poetske figuracije, socijalistickog realizma. No, pravi preokret u njegovoj umetnosti nastaje u Parizu. Susret sa apstraktnom umetnoscu tog vremena definitivno Omcikusa usmerava prema slobodnom izrazu. Geometrizovana asocijativna aprastrakcija tog perioga vec je od pocetka sedme decenije prerasla u svojevsnu gestualnu koloristicku figuraciju koja je zadrzala ranije elemente njegovog izraza.

Nisu ni ulepsani ni naruzeni, a svako lice emituje svoju  "poruku" i osobenu duhovnu i dusevnu energiju. Kroz oć, i usta nosnice, promanjaju se senke, svetluca umereni žar pulsiraju damari spokoj ili nemir; ima i ali nema bure, ima sete i melanholije uzburkanosti, ali nema klonuča, ako nije bas vredno, nema ni mraka. Psihijatri kazu da je nase lice otvorena stranica knjige na kojoj se mogu iscrtati osnovne crte i reze naseg karaktera, Omcikuc to svojom kičicom uverljivo potvrdjuje.

Kao portretist, koji je prosao vlastitu skolu lirske apstrakcije i enformela, expreonistickog i neofigurativnog slikarstva, pa i ozbiljno vajarsko iskustvo, Omcikus je ostao tradicionalni modernista.

Preminuo je 2019. god u Beogrdu.  

 

ID Oglasa: #142379575
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.