slika
slika
slika
1 od 3

Živojin Žika Miškov, ulje na platnu

900 €

Novi Sad
331
2
juče
Lazar
Član od 05.01.2012.
Svi oglasi
Autor: Živojin Žika Miškov (1925 - 2016)

Tehnika: ulje na platnu

Dimenzije: sama slika 70 x 50 cm

                  sa ramom  78 x 58 cm

 

Živojin Žika Miškov je izuzetno markantna pojava na našoj slikarsko-umetničkoj sceni.   Rođen je u Kovilju 1925. godine. Kao sedmogodišnji dečak obećao je svojoj majci da će postati slikar. Da majku ne bi izneverio i da ne bi  "ispao lažov" to je i postao.   Punih šest decenija u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi,   ispisivao je jednu živu priču za buduće istorije umetnosti. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu 1963. , u klasi Vinka Grdana, a na Tvrđavu se doselio davne 1965. godine.

U svom ateljeu, u kome je radio više od pola veka,   oslikao je gotovo ceo svet. Na njima se pojavljuju kornjače sa Galapagosa, tukani iz Južne Amerike, kišne šume Amazona, . . .  

Imao je više od sto izložbi širom sveta, čak 12 žiriranih u Parizu, a broj kolektivnih se ne zna. Samo tokom svog petogodišnjeg boravka u glavnom gradu Francuske, izlagao je i samostalno i na brojnim velikim godišnjim manifestacijama kao što je Gran Pale. Na kraju, izlagao je po čitavoj Evropi, ali i u Aziji i Južnoj Americi. Bio je i član Saveza Uduženja likovnih umetnika Vojvodine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih: Povelje grada Novog Sada 1983. godine za doprinos kulturnom razvoju grada, kao i Prix de France – srebrna medalja za crtež 1981. godine. Njegove slike se nalaze u Muzeju grada Novog Sada, u Muzeju savremene umetnosti u Francuskoj – deo stalne postavke savremene evropske likovne umetnosti.  

Živojin Žika Miškov je preminuo u svojoj "kući" jer je jedini umetnik koji je insistirao da mu adresa u ličnoj karti bude – upravo njegov atelje.

Najviše mi odgovara lično preuzimanje, kako biste mogli da se uverite u kvalitet i autentičnost dela koje nudim.

Pogledajte i ostale moje objave klikom na ikonu "svi oglasi".
ID Oglasa: #144176483
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.