slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 10

Leonid Pasternak Osipovich -RR

35.000 €

Beograd
3.429
36
pre 8 dana
Odgovara na 91% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

Leonid Osipovich Pasternak-RETKO
Tehnika: Ulje na juti kaširano na drvetu
Dimenzija bez rama: 70x50
Godina nastanka: Između 1928 i 1938

Posedujemo procenu sudskog veštaka
DOGOVOR u vezi cene ili plaćanja


Пастернак је рођен у Одеси у  јеврејској породици 4. априла 1862. Породица је тврдила да је по једној линији од Исака Абрабанела , познатог јеврејског филозофа из 15. века и благајника Португалије, иакоако не постоји никакав поуздан доказ о томе .  [1] Леонидов отац остваривао је приход изнајмљивањем куће за госте.  Двориште куће за госте, прво је пробудио Леонидову уметничку машту.  Био је најмлађи од шесторо деце у породици.

Почео је да црта врло рано, али његова породица  је покушала да га обесхрабри, јер су се бојали да ће његово сликанје утицати на студиранје.  Његов први спонзор био је локални чистач улица који је почео да купује Пастернакове слике и цртеже када је Леонид имао седам година.  Током 1879-81 Леонид Пастернак је дипломирао на уметничкој школи Греков Одесса .

Од 1881. до 1885. године, Леонид студирао је на Московском универзитету , прво на Медицинском одељењу, затим на Правном одељењу.  На крају је одлучио да свој живот посвети уметности и уђе на Краљевску академију ликовних умјетности у Минхену,  одакле је дипломирао 1887. године. Вратио се у Русију, одслужио две године у царској руској армији ( артиљеријски пук), а 1889. започео је каријеру сликара као једино опредељење

Почетак каријере био је веома успешан.  Његову прву изложену слику купио је Павел Третјаков , најважнији уметнички спонзор у то време у Русији.  Ускоро је постао популаран сликар, члан такозваног Поленовог круга, у коме су били Валентин Серов ,  Исац Левитан ,  Михаил Нестеров и Константин Коровин .  Године 1889 оженио се пијанисткињом Рошу Исидоровну Кауфман, кћерком Исидора Кауфмана, јеврејског индустријалца.  Младенци су се настанили у Москви и (1890) рођено је прво од четворо деце, а то је чувени аутор и песник Борис Пастернак добитник Нобелове награде за кнјижевност.

Леонид Пастернак био је један од првих руских сликара који су себе означили као импресионистом .  У Русији 1880-их и 1890-их такво проглашење је било довољно слободно да скрене пажњу на уметника.  Леонид је такође био члан покрета Передвизхники и Савеза руских уметника .  Био је пријатељ Лав Толстоја , који је  већ  живео у Иаснаиа Полиана , а сликао је многе портрете великог писца, такође радећи илустрације за роман Рат и мир и васкрсење .

Добитник је медаље на Светском сајму у Паризу (1900) за своје илустрације у Толстојевим романима.

Пастернак је изабран за члана Царске академије уметности (1905), а такође је предавао на Московској школи сликарства, скулптуре и архитектуре .

1921. године Пастернак је ишао на операцију ока, која је требаоло да се уради у Берлину.   Отпутовао је у Берлин са својом женом и две кћерке,  Лидијом и Џозефином, остављајући своје синове Бориса и Александра у Русији. Након операције одлучио је да се не врати у Русију. Остао је у Берлину све до 1938. године када се склонио од нациста у Велику Британију.  Умро је у Оксфорду 31. маја 1945. године.

Његове слике данас достижу вредност и до 100.000,00 фунти што можете проверити на интернету.

 POGLEDAJTE SVE SLIKE NA KP IZLOGU!  
https: //keepers-of-history. kpizlog. rs/

ID Oglasa: #64398954
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.