Beogradska scenografija i kostimografija 1868-1941

(Korišćeno)
Cena: 690 din
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 13 puta
Srdjan offline
Član od 31.10.2014.
Beograd | Novi Bg.
Kliknite za broj telefona

Beogradska scenografija i kostimografija 1868-1941, Olga Milanović

Beograd 1983. Mek povez sa klapnama, ilustrovano, VI +396 strana + table sa fotografijama.
Knjiga je odlično očuvana.
R2


Pred čitaocem se nalazi jedan poduhvat šireg naučnog značaja. Dr Olga Milanović je obradila u svojoj knjizi pozorišno slikarstvo od 1834. do 1941. godine, a akcenat je stavljen na beogradska pozorišta počevši od 1842. sa Teatrom na Đumruku, zatim posebno od osnivanja Narodnog pozorišta 1868. do 1941. Na taj način, glavna tema je rad Narodnog pozorišta u Beogradu. Zahvaljujući obimnoj arhivskoj gradi, otkriveno je mnogo nepoznatih činjenica, preciziranih u pojedinostima, razrešeni su mnogi problemi gde god je za to bilo mogućnosti. Tako su proučeni pozorišno slikarstvo, scenografija i kostim, sa temeljnim osvrtom i na režiju odgovarajućih komada. Svaka inscenacija sa kostimom, analizirana je kroz prizmu ondašnje kritike i propraćena mišljenjem autora o tim pojavama.
Ovaj obimni materijal podeljen je na tri perioda: prvi obuhvata delovanje slikara Stevana Todorovića i njegovih naslednika do 1911. godine, kada su nosioci pozorišnog slikarstva bili profesionalni slikari i slikari zanatlije; drugi obuhvata doba reforme pozorišta, pojavu ruskih reditelja i slikara kao i naših reditelja formiranih na strani, a treći, najveći deo, period posle 1918, dolazak Jovana Bijelića, ruskih umetnika emigranata i pojavu naših stručnjaka koji izbijaju u prvi plan u toku tridesetih godina, uoči drugog svetskog rata. U svakom od ovih odeljaka detaljno je obrađena istorijska i društvena klima u kojoj se razvijao život i rad Narodnog pozorišta u pogledu scenografije i kostima. Služeći se arhivskim materijalom, dr Olga Milanović je osvetljavala manje poznate periode, na primer onąj uoči prvog svetskog rata, ili neke ličnosti, npr. ulogu Milutina Čekića, koji se do rata nalazio u prvom planu, ili značaj pojedinih stvaralaca na polju pozorišnog slikarstva, Jovana Bijelića, Leonida i Rime Brailovskih, Vladimira Žedrinskog, Staše Beložanskog, Milice Babić, o kojima je data obimna arhivska grada i istorijsko umetnička ocena.
Uopšte uzevši, u knjizi je podjednako tretiran i arhivski materijal i istorijsko umetnička uloga i značaj pojedinih protagonista. Na taj način ova knjiga predstavlja veliki korak u bližem upoznavanju beogradske pozorišne klime u pojedinim periodima razvoja pozorišnog slikarstva. U knjizi je dato dosta mesta pozorišnoj kritici posredstvom koje dr Milanović prati svaku predstavu, svako izvodenje dela. Međutim, pozorišna kritika pre i posle 1918. godine pridavala je malo značaja dekoru i kostimu, a još manje kritičkim ocenama, tako da se s te strane nije moglo saznati mnogo o karakteru zamisli, odnosno o umetničkoj vrednosti pojedinih rešenja. Ondašnja kritika je često formulisala svoj stav u jednoj rečenici ili konvencionalnom komplimentu, više deskriptivnog nego kritičkog značaja. Zbog toga je autor morao da donosi svoj sud pretežno na osnovu sačuvanih skica dekora i kostima, ili fotografija pojedinih predstava koje nisu mogle da dočaraju u potpunosti bogatstvo i čar efemernog pozorišnog sjaja, pa je utoliko veća zasluga autora zbog sudova izrečenih o estetičkoj vrednosti niza dela. Gde god bio sačuvan ovakav materijal, bilo je i mogućnosti za potpuniju ocenu umetničkog dometa pojedinih stvaralaca.
Knjiga dr Olge Milanović predstavlja veliki doprinos dosadašnjem poznavanju ove materije, naučno obrađene na osnovu postojećih arhivskih, bibliografskih i likovnih izvora. Sve što se moglo izvući iz postojećeg materijala dato je sa podjednakom studioznošću, sa nastojanjem da se razreše sva pitanja, problemi, a eventualno i nedoumice, ukoliko su se postavljali pred autora ili su mu bili poznati. S obzirom na zamisao, trud i rezultate, ova knjiga predstavlja pionirski rad koji obogaćuje istoriju scenografije i kostima beogradskog pozorišta a isto tako i istoriju kulture našeg naroda.
Dr Pavle Vasić

 

 

Slika 1 - Beogradska scenografija i kostimografija 1868-1941Slika 2 - Beogradska scenografija i kostimografija 1868-1941Slika 3 - Beogradska scenografija i kostimografija 1868-1941

Najnovije ocene za ovog oglašivača


12.11.2019
Marko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve ispoštovano od reci do reci, sve pohvale za saradnju, samo da je više ovako poštenih ljudi 10+++
06.11.2019
Biljana
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve preporuke za saradnju!
04.11.2019
Milan
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Dogovor i kupovina više nego korektni. Preporuka!
31.10.2019
Nevena
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Brz i lak dogovor. Sve preporuke!
28.10.2019
VD
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
10 +
Preporuka
52.611 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 13.11.2019.
kup sred prod
117,13 117,48 117,84