Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"

Cena: 5.000,00 €
Ili rata od 10.079,73 din ?
Viđeno: 198 puta
Prati: 2 korisnika
Zoran offline
Član od 27.01.2011.
Beograd
Kliknite za broj telefona
Pogledajte kp izlog
Milovan Krstić
12.08.1993. Banja Luka-09.03.2008 Beograd
Akademski vajar
Tehnika: Skulptura u bronzi
Dimenzija postolja:44x21
Visina: 101cm
Težina: 54kg
Godina nastanka:1955
Šifra:298
Izlivena su samo dva primerka. Jednu skulpturu je Tito poklonio Leonidu Brežnjevu.
Autentičnost se može proveriti u Narodnom muzeju.
Milovan Krstić: (Gornji Matejevac kod Niša,  1909 —  Beograd,  2006) bio je srpski vajar. Zvaršio je Umetničku školu u Beogradu. Bavio se pedagoškim radom. Autor je više spomenika i spomen-obeležja iz NOB-a i izvedenih skulptura u slobodnom prostoru.
Svoju pedagošku delatnost započeo je u rodnom kraju, još pre Drugog svetskog rata. Kasnije odlazi za Beograd, ali rodnom gradu ostavlja više spomenika i javnih skulptura. Takvi su:  Ustanak, reljef na spomeniku palim borcima u selu Kamenica,  Bombaš u selu Gornji Matejevac,  Osmatrač u selu Malča, zatim Poziv na ustanak u Sićevu,  Nadežda Petrović na keju kraj Nišave. Krstićeve skulpture poseduju i brojne niške porodice i kolekcionari. Njegovo delo je obimno i raznovrsno, i tematski i po materijalu. Poznato je da je u radu polazio od prirode, raščlanjivao forme u portretu, majolovski umekšavao mase ljudskih figura, naročito ženskih aktova i u kompozicijama tražio određenu ritmičnost.
Vajar Milovan Кrstić pripada malobrojnim umetnicima koji su bili kadri da podjednako uspešno naprave monumentalna dela iz domena memorijalne plastike, medalje i plakete malih dimenzija; skulpture u duhu realizma i one stvorene sažimanjem formi do same suštine plastičkog iskaza, što se nekad graničilo sa apstrakcijom.  Sreten Stojanović, Toma Rosandić, Antun Augustinčić, Frano Кršinić, Risto Stijović, samo su neka od imena vrhunskih stvaralaca od kojih je učio i usavršavao svoj umetnički rad, kao i na studijskim putovanjima u Londonu, Parizu, Rimu, Sofiji, Moskvi, Amsterdamu, Njujorku.

Svoje poslednje vajarsko delo Krstić je uradio kada mu je bilo 93 godine. To je bila skulptura koju je započeo još za vreme Drugog svetskog rata. Ta skulptura je najpre bila urađena u gipsu, da bi desenijama kasnije Krstić odlučio da taj ženski akt uradi u mermeru. Ovaj veliki umetnik je otkrio da mu je za to delo svojevremeno pozirala jedna lepa Nišlijka, međutim, džentlmenski, nije hteo da otkrije njeno ime.

Mermer je večan, ali takvi mogu da budu i jasenovo ili drvo kruške, govorio je veliki umetnik koji je za sobom ostavio 460 skulptura i desetinu spomenika, nastalih u rasponu, od oko sedam decenija. Samo u niškom muzeju se čuva stotrideset šest dela (69 skulptura, 19 reljefa, 26 akvarela i 22 crteža), a brojni njegovi radovi poklanjani su visokim državnicima sveta.

Milovan Krstić je živeo 97. godina, i do poslednjeg dana nastojao da sva svoja dela skupi na jednom mestu i pokloni ih gradu Nišu. Bila je pokrenuta i inicijativa o izgradnji novog Narodnog muzeja u čemu je imao želju da pomogne. Preminuo je 2006. godine. Krstić je bio član ULUS-a i SLUJ-a od 1950. godine, a njegova dela,  niška javnost je prvi put imala priliku da vidi 1944. godine. Svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je 1954. godine u Beogradu.  Milovan Krstić je dobitnik značajnih nagrada i priznanja, a nosilac je i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima (1986).


Slika 1 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 2 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 3 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 4 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 5 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 6 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 7 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 8 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"Slika 9 - Milovan Krstić-Skulptura "Juriš"

Najnovije ocene za ovog oglašivača


27.05.2020
Brigadni-General
Plaćanje/zamena po dogovoru: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Dogovor i uplata brzinom svetlosti, gospodin zna šta želi, prijatna komunikacija, sve preporuke
16.04.2020
Marijan
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve pohvale i preporuke za Zorana. Posten i odgovoran prodavac. Sve najbolje od mene!
02.03.2020
DC
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve pohvale! Izuzetna saradnja!
28.12.2019
Dreamliner
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve pohvale!
19.11.2019
Petar
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve pohvale za saradnju!
51.258 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 29.05.2020.
kup sred prod
117,24 117,59 117,94