Otvorena forma

Cena: Dogovor
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 41 put
Prati: 1 korisnik

"Otvorena forma"
Bronza na mermernom postolju
Visina 17. cm
Posedujem misljenje. N. Kusovca

Olga Jančić rođena je 1929. godine u Bitolju. Ubrzo se sa porodicom vratila u Beograd. Vajarstvo je naizmenično studirala u klasama profesora Lojza Dolinara i Tome Rosandića, kod koga je bila i na petogodišnjoj specijalizaciji, na osnovu konkursa za njegovu Majstorsku radionicu.

Radionicu je 1955. godine posetio i čuveni Henri Mur (Henry Moore), koji je boravio u Beogradu povodom svoje izložbe u Paviljonu "Cvijeta Zuzoric". Četiri godine kasnije, ona je i sama bila u poseti kod Mura, u okviru stipendije za boravak u Parizu i Londonu.
 
Olga Jančić bila je jedan od osnivača grupe Prostor 8, koja je prvi put u Beogradu, u Tašmajdanskom parku, priredila izložbu u slobodnom prostoru 1957. godine.
 
Olga Jančić imala je prvu samostalnu izložbu u Beogradu 1959. godine, a zatim i u Rijeci i Ljubljani. Početkom 60-ih izlagala je i dobila nagrade na prvom Trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu i Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji, a potom je učestvovala 1962. godine i na 21. Bijenalu u Veneciji.

Početkom 60-ih izlagala je i dobila nagrade na prvom Trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu i Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji, a 1962. učestvovala je na 21. Bijenalu u Veneciji. Sredinom 70-ih pozvana je na Međunarodni simpozijum u Vankuveru, gde je realizovala skulpturu “  Plod Via” , postavljenu u slobodni prostor Botaničkog vrta Van Dusen u Vankuveru. Posle samostalne izložbe u Torontu, kraće je boravila i u Njujorku, a potom priredila samostalnu izložbu u Umetnickoj galeriji u Kragujevcu, rezimirajući dotadašnji rad.

Te godine dobila je i nagradu “ Politike” iz Fonda “ Vladislav Ribnikar” .

Početkom 80-ih izlagala je u Labinu, Puli, Karari, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani. . , a 1984. dobila je nagradu za skulpturu na 25. Oktobarskom salonu u Beogradu. Tri godine kasnije dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda.

Prvu retrospektivu u Beogradu imala je 1987. u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a obuhvatila je njena dela od 1947. do 1985.

Dobitnica brojnih nagrada. Izlagala u Jugoslaviji i inostrastvu. Značajne samostalne izložbe izvan granica zemlje u Hergejtu (Engleska), Torontu (Kanada).

Njene skulpture nalaze se u galerijama i muzejima zemalja bivše Jugoslavije, kao i u Muzeju moderne umetnosti u Beču, Muzeju moderne umetnosti u Aleksandriji, u privatnim zbirkama u Regensburgu, Londonu, Njujorku i Torontu.

O delu Olge Jančić pisali su, pored ostalih, Herbert Read, Michel Ragon, Michel Seuphor, Marvyn Levy, Kenneth Coutts-Smith, Theodor Meysels. . .

Mišel Sefor je već 1959. njene radove uvrstio u knjigu "Skulptura ovoga (XX) veka". Nalazimo je u "Rečniku moderne skulpture" iz 1960, a Herbert Rid ju je 1964. spomenuo u čuvenoj "Kratkoj istoriji moderne skulpture". . .

Miodrag B. Protić 2005. piše da je Olga Jančić "uticala na preporod srpske i jugoslovenske umetnosti nakon soc-realizma suprotnim, formalističkim stavom, odnosno vraćanjem zaboravljenoj, osnovnoj arhetipskoj formi - simbolu".

Malo je još onih kojima će aktuelna izložba: "Henri Mur - grafičar", u Narodnom muzeju u Beogradu, pobuditi neposredna sećanja na Murov istorijski dolazak u Jugoslaviju i naš glavni grad davne 1955. A tada su njegove skulpture izvršile ključni uticaj na modernistički obrat i naše umetnosti i kulture uopšte. Bilo je mnogo "izdanaka", a jedan od najslavnijih je skulptorka Olga Jančić.

Početkom 80-ih izlagala je u Labinu, Puli, Karari, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, a 1984. dobila je nagradu za skulpturu na 25. Oktobarskom salonu u Beogradu. Tri godine kasnije dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda.
 
Olga Jančić je 1993. godine predala Skupštini Beograda legat od 90 skulptura iz svog opusa (74 u bronzi i 16 u gipsu).

Sredinom 70-ih pozvana je na Međunarodni simpozijum u Vankuveru, gde je realizovala skulpturu "Plod Via", postavljenu u slobodni prostor Botaničkog vrta Van Dusen u Vankuveru. Posle samostalne izložbe u Torontu, kraće je boravila i u Njujorku, a potom priredila samostalnu izložbu u Umetničkoj galeriji u Kragujevcu, rezimirajući dotadašnji rad. Te godine dobila je i nagradu "Politike" iz Fonda "Vladislav Ribnikar".
 
Sahranjena je u Beogradu 2012. godine

Slika 1 - Otvorena formaSlika 2 - Otvorena formaSlika 3 - Otvorena forma

Najnovije ocene za ovog oglašivača


11.06.2020
Bora
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve po dogovoru. Svaka pohvala
20.05.2020
bokisha
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
sve preporuke za saradnju
02.04.2020
Nikola S
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve po dogovoru.
25.01.2020
Pavle
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
odlicna saradnja
23.01.2020
Zorana
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Vrlo korektan i prijatan prodavac. Moja preporuka.
57.899 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 06.08.2020.
kup sred prod
117,23 117,58 117,93