slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

CAULDON, England - Flow blue tanjir Candia (1905-1920)

1.920 din

Novi Sad
178
7
pre 6 dana
Ivanf1
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi
Dimenzije

Prečnik: 26 cm
Visina: 2,5 cm

Težina: 570 g

Nekoliko tragova pribora na dnu tanjira, nešto više na donjoj strani oboda.
Donja strana ivice je na jednom mestu potamnila, na jednom mestu nedostaje glazura - vidljivo je na kolaž-slici.

Žig na dnu štampan plavim:

CANDIA (unutar cvetnog venca)
J. R. & Co. (za Job Ridgway & Co. , u traci ispod venca)
CAULDON
ENGLAND

Podglazurno utisnuto preko štampanog žiga:

CAULDON

Flow Blue predmete sa dekorom Candia kompanija “ Cauldon (Brown-Westhead Moore & Co. ) Ltd. ” proizvodila je od oko 1905. do oko 1920. godine. Koristila je veći broj žigova, pa čak i one sa oznakama prethodnog vlasnika Joba Ridgwaya (“ J. R. ” ili “ J. R. & Co” ), što je slučaj i na ovom tanjiru.

Fabriku “ Cauldon Works” osnovao je 1802. Godine Job Ridgway (Džob Ridžvej), čiji je otac, Ralph Ridgway (Ralf Ridžvej), takođe bio keramičar. 1855. godine prodao ju je kompaniji “ T. C. Brown-Westhead Moore & Co. ”
1904. godine “ Brown-Westhead Moore & Co. ” registrovana je kao akcionarsko društvo i preimenovana u “ Cauldon (Brown-Westhead Moore & Co. ) Ltd. ” Vlasništvo i menadžment kompanije su ostali isti. U žigovima na predmetima korišćen je skraćeni naziv: “ Cauldon Ltd. ” Kompanija je zapadala u finansijske teškoće, i 1920. godine je morao da bude objavljen stečaj.
Kompaniju je kupio preduzetnik Harold Tailor Robinson (Herold Tejlor Robertson), i osnovao novu kompaniju pod imenom “ Cauldon Potteries Ltd. “ Koristio ju je kao osnovu za stalno širenje svog carstva u oblasti keramičke industrije. “ J. A. Robinson & Sons Ltd. ” i mnogobrojne podružnice spojene su u “ Cauldon Potteries Ltd. “ , a nakon toga je usledila akvizicija mnogih kompanija, između ostalih i ” Coalport China (John Rose & Co. ) Ltd. ” , “ Ridgways (Bedford Works) Ltd. ” , “ Grindley Hotel Ware Co. Ltd. ” , kao i čitav niz drugih.
Robinsonova preduzeća, posebno ona koja su izvozila u Severnu Ameriku, pogođena su Velikom ekonomskom krizom, i 1932. godine “ Cauldon Potteries Ltd. “ proglasio je stečaj a Harold Tailor Robinson bakrotirao je otprilike u isto vreme. Imovina kompanije je prodata, a “ Cauldon Potteries Ltd. “ i njenu podružnicu “ Coalport” preuzeo je “ Harrison & Son (Hanley) Ltd. ”
1958. godine proizvodnja finog porcelanskog posuđa, pre svega “ Coalport” , prodata je kompaniji “ E. Brain & Co. Ltd. ” 1962. godine preostali delovi “ Cauldon Potteries Ltd. “ su zatvoreni.

“ FLOW BLUE” (flou blu, “ razliveno, zamagljeno plavo” ) je vrsta porcelana koja se proizvodila u Staffordshireu (Stafordšajr), u Engleskoj. Prodavana je od oko 1820. godine uglavnom na američkom tržištu. “ Flow blue” porcelan bio je sličan tradicionalnom plavo-belom porcelanu, osim što je plava boja namerno zamagljena, što se postizalo dodavanjem šolje kreča ili amonijaka u toku pečenja. Najznačajniji proizvođači takvog porcelana u Engleskoj su bili Wedgwood, Johnson Brothers, Minton, Royal Doulton i Swansea.
Zanimljiva osobina “ flow blue” porcelana bio je i tzv. “ efekat plavog mermera” . Predmeti proizvedeni na ovaj način, gledani izdaleka, izgledali su kao isklesan komad mermera, prošaran plavim žilama.
Do I svetskog rata, američki proizvođači su postepeno preuzimali domaće tržište “ flow blue” porcelana, što je dovelo do povlačenja proizvođača iz Engleske, gde i inače ovakvi predmeti nisu nikad postali popularni. Interesovanje za njih oslabilo je u obe zemlje između dva svetska rata, ali je u Americi ponovo oživelo posle 1960. godine.

Prodaje se bez držača za tanjir.
(112/38-31/100-kp/1038)
ID Oglasa: #118263200
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.