slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

MORITZ ZDEKAUER, Czechoslovakia - Ukrasni tanjir

1.180 din

Novi Sad
295
7
pre 14 dana
Ivanf1
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi

Dimenzije

Prečnik: 25 cm
Visina: 2 cm

Težina: 510 g

Bez ikakvih tragova upotrebe.

Žig na dnu:

(Inicijali) MZ (za Moritz Zdekauer, iznad orla raširenih krila s krunom)
CZECHOSLOVAKIA

Fabrika „ oritz Zdekauer“ koristila je ovaj žig od 1945. godine. Originalno, tanjir se nalazio u kutiji uobičajenoj za ukrasne tanjire, koja nije sačuvana, tako da mislim da je proizveden krajem prošlog ili početkom ovog veka.

Prvu fabriku fajansa u austrijskom mestu Altrohlau (Altrolau, danas Stará Role, u Češkoj Republici) osnovao je u oktobru 1810. godine Benedict Haß acher (Benedikt Naslaher), tadašnji vlasnik fabrike porcelana u mestu Dalovice, otkupivši zemljište na levoj pobali reke Rolava na kojem je sagradio veliki mlin, dve zgrade i okruglu peć za pečenje keramike. 1824. godine fabriku je otkupio praški biznismen Augustin Nowotný (Augustin Novotni), premestio je fabriku na desnu obalu reke i proširio proizvodnju. Ubrzo je fabrika imala 100 zaposlenih radnika i prodavala je svoje proizvode iz skladišta u Pragu, Beču i Pešti.
Nowotný je na vreme tačno procenio da se prosperitet fabrike ne može osloniti jedino na proizvodnju keramike, i zato je 1836. godine pokrenuo i proizvodnju porcelana. Njegov naslednik Emanuel Nowotný i dalje je širio proizvodnju, tako da je 1870. godine fabrika zapošljavalo oko 800 radnika.
1880. godine kompanija je zapala u finansijku krizu i na aukciji 1884. godine ju je otkupio Moritz Zdekauer (Moric Zdekauer) iz Praga. Novi vlasnik uspeo je da oživi proizvodnju za izvoz, i uskoro je fabrika snabdevala tržišta u Severnoj i Južnoj America, Holandiji, kao i holandskim kolonijama.
1909. godine fabriku je preuzeo nemački koncern „ . M. Hutschenreuter“ Fabrika, pod nazivom “ ltrohlau Porcelain Fabricken“ mudro je iskoristila tada već svetski poznati zaštitni znak sa inicijalima „ Z“ (Moritz Zdekauer) i koristila ga i u narednim godinama. Isti zaštitni znak sa krunisanim orlom i ovim inicijalima u upotrebi je i danas.
Posle II Svetskog rata, u oktobru 1945. godine fabrika je nacionalizovana. Sledilo je nekoliko reorganizacija, koje su kulminirale 1958. godine uključenjem fabrike u državni koncern „ arlsbad Porcelain”
U novembru1992. godine fabrika je reprivatizovana od strane akcionarskog društva “ tarorolský porcelá Moritz Zdekauer, a. s. ” koje je nastavilo da proizvodi porcelan pod istim zaštitnim znakom. Usled posledica globalne ekonomske krize kompanija je bila prinuđena da 2013. godine objavi bankrot.
U junu 2013. godine imovinu i zaštitni znak fabrike otkupio je koncern “ ohemia porcelá Moritz Zdekauer 1810 s. r. o. ” i uspeo je da bez prekida nastavi proizvodnju. Da bi se zadovoljili kupci iz čitavog sveta, proizvodni program kompanije danas uključuje porcelanske servise za upotrebu u hotelima i domaćinstvu, kao i ekskluzivan dekorativni porcelan za zahtevne kupce. Svaki oblik može biti dopunjen nekim dekorom iz širokog spektra, od jednostavnih bojenih ukrasa pa sve do bogatih obrazaca koji uključuju upotrebu platine i zlata.

Prodaje se bez držača za tanjir.
(111/42-30/96-kp/992)

ID Oglasa: #114870906
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.