ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM

Cena: 930 din
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 102 puta
Prati: 3 korisnika
Ivanf1 offline
Član od 26.08.2012.
Novi Sad
Kliknite za broj telefona
Dimenzije

Prečnik: 19,5 cm
Visina: 1,5 cm

Težina (ukupna): 750 g

Žig na dnu dva tanjira:

Rosenthal (ispod krune)
SELB-GEMANY

Žig na dnu jednog tanjira:

Rosenthal (ispod dve ukrštene ruže ispod krune)
Banhof Selb
GERMANY
AIDA
1473
56

Prvi žig fabrika “ Rosenthal Porcelain AG” koristila je 1944. godine, a drugi pre 1950. godine.

Kompanija “ Rosenthal” (Rozental) osnovana je 1879. godine kao porodični posao. 1897. godine Philipp Rosenthal (Filip Rozental, 1855 – 1937) osnovao je i kompanije „ Bauer, Rosenthal & Co. “ i „ Philipp Rosenthal & Co. AG” . 1908. godine kupio je fabriku “ Porcelain manufacturer Thomas” u mestu Marktredwitz (Marktredvic), a 1917. i kompaniju “ Zeidler & Co” . 1921. godine preuzeo je i “ Krister Porzellanmanufaktur” u mestu Wałbrzych (Valbžis).
1908. godine, kada je imao samo 25 godina, Philipp Rosenthal je već vodio fabriku sa 1.200 zaposlenih, o čijoj dobrobiti je posebno vodio računa. I pre bilo kakvih propisa za tu oblast, zaposleni u “ Rosenthal” -u su bili daleko najviše plaćeni u čitavoj industriji porcelana, imali su plaćeno odsustvo za praznike, izgrađen je poseban smeštaj za radnike po izuzetno povoljnim cenama, kompanija je finansirala jaslice za decu radnika i dodeljivala besplatno radnicima zemlju koju su mogli da koriste za bašte.
U periodu nacionalsocijalizma, Philipp Rosenthal je morao, zbog svog jevrejskog porekla, da se povuče iz preduzeća 1934. godine. Upravni i Nadzorni odbor okrenuli su se protiv Rosenthala i koristili različite smicalice kako bi ga sprečili da koristi svoje akcije s pravom glasa. Nacistička partija iskoristila je svoj uticaj kako bi fabrika prodala akcije licima koja nisu bila naklonjena Rosenthalu. Međutim, nacistički režim nije direktno proganjao Rosenthala kako ne bi bilo ugroženo poslovanje sa stranim preduzećima. Na tajne načine, nacisti su pokušavali da pridobiju pojedine članove porodice. Smrt Philippa Rosenthala 1937. godine otvorila je put unucima i anti-semitskom Upravnom odboru.
1936. godine preduzeće je promenilo ime u “ Rosenthal Porzellan AG. ” Kada je 1941. godine donet dekret kojim se zabranjuje upotreba jevrejskih imena u nazivima preduzeća, nacistička uprava izdejstvovala je direktno preko Josepha Goebbelsa (Jozef Gebels), ministra propagande u nacističkoj Nemačkoj, da kompanija nastavi da koristi ime “ Rosenthal” .
Posle rata, Philip, sina Philippa Rosenthala, vratio se iz izbeglištva i ušao u fabriku 1950. godine. On je imao pionirsku ulogu u prihvatanju modernog dizajna. 1960. godine otvoren je “ Rosenthal Studiohaus” u Nurembergu (Nuremberg), iz kojeg su izlazili tada u svetu najprefinjenjenije dizajanirani predmeti. Ime fabrike preinačeno je u “ Rosenthal AG” 1969. godine. U saradnji sa industrijskim dizajnerima kao što su Raymond Loewy (Rejmond Loi), Tapio Wirkkala (Tapio Virkala), Elsa Fischer-Treyden (Elza Fišer-Trejden), Timo Sarpaneva, Verner Panton (Verner Penton) i Luigi Colani (Luiđi Kolani), stvorena je impresivnu serija proizvoda. Walter Gropius (Volter Grepies) dizajnirao je dve nove fabričke zgrade u skladu s preciznim, radniku okrenutim, minimalističkim principima koje je razvio kao jedan od tvoraca pokreta Bauhaus, kao i servis za čaj nazvan TAC, u čast „ The Architect’ s Collaborative group“ čiji je bio jedan od osnivača.
1997. godine 90% preduzeća je prešlo u posed britansko-irske “ Waterford Wedgwood Group” . “ Rosenthal” , koji je do tada bio lider na tržištu visoko-kvalitetnog porcelana i stakla u Nemačkoj, ulaskom u “ Waterford Wedgwood Group” postao je lider i na svetskom tržištu. 2000. godine kompanija je preuzela brend „ Hutschenreuther” (Hučenrojter) i „ Hutschenreuther-Werk B“ u Selbu (Zelb).
U junu 2008. godine “ Waterford Wedgwood Group” dospela je u probleme s likvidnošću i želela je da se oslobodi paketa akcija u “ Rosenthal” -u, koji je u tom trenutku zapošljavao oko 1.100 radnika u čitavom svetu. Kompanija, suočena s nelikvidnošću zbog kolapsa “ Waterford Wedgwood“ -a, podnela je zahtev za stečaj 9. januara 2009. godine. U julu kompanija je prodata italijanskom proizvođaču opreme za domaćinstvo „ Sambonet - Paderno“ . Reosnovana je 1. avgusta 2009. godine pod imenom “ Rosenthal GmbH” , kao nezavisna kompanija unutar „ Sambonet-Paderno Group“ .

Prodaju se bez držača za tanjire.
(106/36-24-kp/756)
Slika 1 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 2 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 3 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 4 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 5 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 6 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 7 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM Slika 8 - ROSENTHAL, Germany - Tri dezertna tanjira AIDA CREAM

Najnovije ocene za ovog oglašivača


22.10.2020
Mlađen
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Trgovina je bila pravo zadovoljstvo!
21.10.2020
Sive
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Brz i lak dogovor, lepo upakovane stvari i odlična saradnja. Preporuke za sve!
26.09.2020
Dusko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Savrsena saradnja. 10 plus za prodavca.
22.09.2020
Drasko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Prodavac za svaku preporuku.
Svaki dogovor ispoštovan.
18.08.2020
Srdjan Toljagic
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sjajna saradnja, sve preporuke!
65.244 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 26.10.2020.
kup sred prod
117,24 117,59 117,95