Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafu

Cena: 3.400 din
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 94 puta
Prati: 1 korisnik
Ivanf1 offline
Član od 26.08.2012.
Novi Sad
Kliknite za broj telefona
Za 5 osoba.

Set se sastoji od 12 delova:

1 bokal sa poklopcem (visina: 12 cm, dužina: 19,5 cm, širina: 12 cm, zapremina: 0,5 l)
5 šoljica (visina: 5,5 cm, širina: 10 cm, širina otvora: 8,5 cm)
5 tacni za šoljice (prečnik: 14 cm, visina: 2 cm)
1 posuda za šećer sa poklopcem (visina: 12 cm, dužina: 16,5 cm, širina: 11,5 cm)

Težina: 2290 g

Na unutrašnjoj ivici jednog poklopca nedostaje glazura - vidljivo je na posebnoj slici.

Žig na dnu:

(Inicijali) DFZ (od „ Дмитровский фарфоровый завод“ )
VERBILKI (ispod inicijala, polukružno)

Posle Revolucije, nekadašnja fabrika porodice Kuznjecov radila je pod imenom „ Дмитровский фарфоровый завод“ do 1991. godine. Predmeti sa ovim dekorom obično se datraju u 1970-te godine.
Tradicionalno, od 1918. godine boja žiga označava kvalitet proizvoda. Zlatni žigovi se nalaze na predmetima izuzetne vrednosti, crveni na predmetima 1. klase, plavi 2. , zeleni 3. i smeđi najniže klase.

1766. godine, škotski preduzetnik Frensis Gardner (Francis Gardner, u Rusiji kao Франц Яковлевич Гарднер, 1714-1796), do tada trgovac drvetom u Rusiji, sa dozvolom Katarine Velike, osnovao je fabriku porcelana u selu Verbilki (Вербилки), u blizini Moskve, danas Dmitrovski gradski region.
Fabrika je odmah postala konkurencija “ Carskoj fabrici porcelana” u Petrogradu (kasnije poznatoj kao “ Lomonosov” ), podstičući umetnike u obe institucije na proizvodnju sve složenijih predmeta u pogledu oblika i ukrasa.
1777. godine carica Katarina Velika naručila je od fabrike servise za prijeme u Zimskom dvorcu.
Isporuka je završena 1783. godine, ali je carica bila veoma zadovoljna kvalitetom izrađenih predmeta. Ovim je Gardneru otvoren put u najviše rusko društvo, ali je on istovremeno počeo da razvija i masovnu proizvodnju. Proizvodi su bili visoko cenjeni u Rusiji, naročito među onima koji nisu sebi mogli da priušte kupovinu uvoznog saksonskog porcelana iz Meissena.
Proizvodnju su nastavili naslednici, prvo najstariji sin Franc, koji je kratko nadživeo oca, zatim Gardnerova supruga Sara. Početkom XIX veka upravljanje su preuzeli sinovi, Aleksandar i Petar Francevič, koji su dalje razvili proizvodnju. Od 1856. godine fabrika je postala dobavljač carskog Dvora.
Od sredine 1850. godine fabrikom su upravljali Vladimir i Aleksandar Petrovič, unuci Franca Gardnera. Krajem XIX veka vlasnik je postala supruga trećeg unuka, Pavla, Elizaveta (Elisabeth) Nikolajevna Gardner, koja se nije pokazala uspešna u upravljanju fabrikom, koja je tada imala 770 radnika.
1892. godine fabriku je kupio Matvej Sidorovič Kuznjecov (Матвей Сидорович Кузнецов), sin Terentija Kuznjecova (Терентий Кузнецов), osnivača ruske “ imperije porcelana” . U trenutku kupovine fabrika je prolazila kroz teška vremena, tako da se Kuznjecov lako složio s Elizabeth Gardner, i postao vlasnik ne samo preduzeća, već i svih fabričkih modela, crteža, uzoraka, jednom rečju vrhunskog brenda sa bogatom tradicijom dugom vek i po, kvalifikovanim stručnjacima i proverenim tehnologijama. Prelaskom u ruke Kuznjecova, proizvodnja se povećala. Asortiman se takođe promenio: novi vlasnik obnovio je proizvodnju starih modela, kojih je 1860. godine bilo više od 4000 od porcelana i više od 1000 od fajansa.
Posle Revolucije, preduzeće je nacionalizovano i postalo je poznato kao “ Dmitrovska fabrika porcelana” (Дмитровский фарфоровый завод). Od tridesetih godina u rad fabrike su postepeno uključeni značajni umetnici, a od 1937. godine u fabrici je organizovana umetnička laboratorija.
Tokom II Svetskog rata proizvodnja umetničkog pocelana, s retkim izuzecima, skoro je sasvim prestala. Fabrika je prešla na proizvodnju za ratne potrebe, pre svega visokonaponskih porcelanskih izolatora za uništene komunikacione vodove. 1941. godine, pred napredovanjem nemačke vojske, čitava fabrika je minirana kako ne bi bila zaplenjena. U isto vreme, divizijama raspoređenim oko fabrike bilo je naređeno da po svaku cenu odbrane fabriku.
U posleratnim godinama, sa proizvodnjom koja je u potpunosti mehanizovana i modernizovana, fabrika se razvila u napredno industrijsko preduzeće, a 1966. , u godini kada je obeležila 200 godina postojanja, proizvodnja je dostigla stopu od 30.000.000 komada porcelana godišnje.
1991. godine radnici su otkupili fabriku i organizovali rad pod imenom “ Verbilki Porcelan” (“ Фарфор Вербилок” ), s namerom da se sačuva i oživi tradicija predrevolucionarnog porcelana, koju su stvorile porodice Gardner i Kuznjecov.
Od 2014. godine “ Verbilki Porcelan” je jedna od tri operativne fabrike porcelana u Rusiji.

Prodaje se bez držača za tanjir.
(108/15-26/pod-kp/830)

Slika 1 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 2 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 3 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 4 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 5 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 6 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 7 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 8 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 9 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafuSlika 10 - Verbilki Porcelan, SSSR - Set za kafu

Najnovije ocene za ovog oglašivača


22.10.2020
Mlađen
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Trgovina je bila pravo zadovoljstvo!
21.10.2020
Sive
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Brz i lak dogovor, lepo upakovane stvari i odlična saradnja. Preporuke za sve!
26.09.2020
Dusko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Savrsena saradnja. 10 plus za prodavca.
22.09.2020
Drasko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Prodavac za svaku preporuku.
Svaki dogovor ispoštovan.
18.08.2020
Srdjan Toljagic
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sjajna saradnja, sve preporuke!
57.942 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 28.10.2020.
kup sred prod
117,24 117,59 117,94