WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak

Cena: 1.260 din
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 23 puta
Prati: 2 korisnika
Ivanf1 offline
Član od 26.08.2012.
Novi Sad
Kliknite za broj telefona
Set iz tri dela:

Šoljica (visina: 7 cm, širina: 11,5 cm, prečnik otvora: 9 cm)
Tacna za šoljicu (prečnik: 14,5 cm, visina: 2 cm)
Dezertni tanjir (prečnik: 19,5 cm, visina: 2 cm)

Težina (ukupna): 530 g

Žig na dnu:

(Slovo) W (za Wallendorf, ispod krune)
1764 (godina u kojoj je J. W. Hamann dobio dozvolu za proizvodnju porcelana)
Made in GDR
Echt Kobalt (Pravi kobalt)

Fabrika „ V. E. B. Schaubach Kunst Lichte-Wallendorf“ koristila je žig od 1964. do 1990. godine.

1761. godine Johann Wolfgang Hamann (Volfgang Haman)iz grada Katzhü tte (Kachite) podneo je zahtev za dobijanje dozvole za proizvodnju porcelana u kneževini Schwarzburg-Rudolstadt (Švarcburg-Rudloštat), ali samo tri dana ranije ekskluzivna koncesija data je Heinrichu Macheleidu (Hajnrih Mahelajd), tako da je Hamannov zahtev odbijen. On, međutim, nije želeo da odustane i nastavio je da eksperimentiše sa različitim smešama, a godinu dana kasnije bio je u stanju da proizvede porcelan u svojoj kući.
Hamann se vratio svojim planovima da otvori fabriku, zajedno sa sinom Ferdinand Friedrich Hamannom (Ferdinand Fririh Haman), a pridružili su im se i dva rođaka: Johann Gottfried Greiner (Johan Gotfrid Grajner) i Johann Gotthelf Greiner (Johan Gothelf Grajner). Posle izvesnog traganja kupili su plemićki dvorac Hohenthal (Hoental) i okolne šume, u blizini malog sela Wallendorf (Valendorf), sa svega 500 stanovnika od kojih je većina bila nezaposlena. Ideja se očigledno dopala lokalnom knezu i 30. marta 1764. Franz Josias od Sachsen-Coburga (Franc Josias od Sahsen-Koburga) lično je potpisao dozvolu.
Johann Wolfgang Hamann povukao se iz posla 1776. godine i jedini vlasnik je ostao njegov sin. Do tada, fabrika je koristila lokalni materijal, ali je porcelan bi suviše taman. Do 1870. godine prešlo se na kaolin koji je pronađen u području Boemije, od kojeg je dobijen snežno-beli porcelan izuzetne čvrstoće.
Ferdinand Friedrich Hamann umro je 1786. godine i posao je nastavila njegova udovica Anna Margaretha Hamann (Ana Margareta Haman), koja je najviše doprinela uvođnju u proizvodnju porcelanskih figura. Vodila je kompaniju do 1811. godine, kada se penzionisala, a zamenio ju je sin Ferdinand Friedrich Hamann 'der Jü ngere' (F. F. Hamann „ mlađi“ ).
Do 1833. godine kompanije bila u rukama porodice Hamann. Posle toga, turbulentne istorijske promene dovele su i do česte promene vlasnika. Među njihovim imenima su i neka poznata u istoriji proizvodnje porcelana: Hutschenreuther, Kampfe, Sonntag, Heubach, Fraureuth, Schaubach.
Fabrika je nekoliko puta prekidala rad, kao i u vreme I i II Svetskog rata, ali je proizvodnja uvek bila obnavljana. Tokom 1953. godine fabrika je nacionalizovana i preimenovana u „ VEB Schaubach Kunst Lichte-Wallendorf“ .
Posle ujedinjenja Nemačke fabrika je reprivatizovana i kratko vreme je pripadala kompaniji za trgovinu nekretninama „ Herbert Hillebrand Baubetreuungs- und Grundbesitz K. G. “ koja je bankrotirala 1994. godine. Fabrika se borila za opstanak sledećih nekoliko godina, ali se pokazalo da to neće uspeti sama i 2005. godine preuzela ju je „ Gilitzer Porzellan-Manufaktur G. m. b. H. “ , ali je i ona 2008. godine morala da objavi stečaj. Imovina je preneta na novosnovanu kompaniju, ali su direktor i menadžeri dospeli pod policijsku istragu zbog sumnjivog poslovanja. Sudski procesi se još vode, a sudbina fabrike i dalje je neizvesna.
Kroz istoriju dugu oko dva i po veka, kvalitet Wallendorf porcelana uspeo je da ostane nepromenjen. Tehnologija mešanja sirovina i pečenje predmeta su se vremenom promenili, međutim detaljan sastav sirovine, koju se izumeo Hamman, preživeo je vekove, kao tajna dostupna jedino uskom krugu ljudi u samoj fabrici. Tipična ručna obrada, upravljanje kvalitetom od strane stručnjaka i način oslikavanja učinili su porcelan iz Wallendorfa svetski poznatim.

Prodaje se bez držača za tanjire.
(105/26-23/76-kp/712)
Slika 1 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 2 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 3 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 4 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 5 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 6 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 7 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 8 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak Slika 9 - WALLENDORF, GDR - Kobaltni trodelni set za doručak

Najnovije ocene za ovog oglašivača


20.05.2020
Ana
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Jako fin i ljubazan čovek, sve preporuke za saradnju. Slika mi je stigla, upakovana savršeno. Hvala, puno, Ivane.
16.05.2020
Nada Radovic
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Savrsena saradnja i komunikacija. Hvala!
22.04.2020
Atanasije
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Brza i konkretna saradanja. Tople preporuke.
14.04.2020
Dragica T
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Savrsena saradnja , covek potpuno posvecen tome da sve bude ok prilikom slanja , predivan servis. Tople preporuke.
19.03.2020
Drasko
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Ispoštovan svaki dogovor.
Prodavac za svaku preporuku.
50.442 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 28.05.2020.
kup sred prod
117,24 117,59 117,95