slika
slika
slika
slika
slika
1 od 5

BMF - Alpacca hotelski tanjirić (oko 1870. - oko 1875.)

210 din

Novi Sad
214
6
juče
Ivanf1
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi
Dimenzije

Prečnik: 11 cm
Visina: 1,5 cm

Težina: 110 g

Patina nije uklanjana.

Žig na dnu:

BMF (pored austrougarskog orla raširenih krila)

Fabrika „ German Berndorfer Metallwaarenfabrik“ koristila je ovakav žig, sa spojenim slovima M i F, od oko 1870. do oko 1875. godine. U BMF katalogu za 1893. godinu navodi se da je žig korišćen na predmetima od Alpacca-Silber II (srednjeg kvaliteta), skromnije cene.
Na referentnom sajtu žig se procenjuje kao “ vrlo redak” .

Čuvena „ German Berndorfer Metallwaarenfabrik“ (Nemačka fabrika metalskih proizvoda Berndorf) osnovana je 1843. godine u malom selu Berndorf, u Donjoj Austriji, tada Austrougarskoj monarhiji. Zbog zvučne sličnosti naziva sela sa nemačkom složenicom Bä rendorf (nem. Selo medveda, Medveđe selo, Medvedovo, Medveđa), mnogi žigovi fabrike sadrže crtež medveda.
Alexander Schoeller, austro-ugarski biznismen, uložio je znatnu sumu novca u kupovinu zemljišta i izgradnju fabrike, koja je radila pod imenom „ Berndorf Metalware Factory Alexander Schoeller and Co. “ Hermann Krupp, otac Arthura Kruppa, pridružio se firmi 1844. godine i do 1849. godine već je posedovao više od polovine akcija fabrike. Kada je 1879. godine umro Hermann Krupp, njegovo mesto u upravi preuzeo je tada 23-godišnji Arthur, koji je već radio u fabrici.
Posle smrti Alexandera Schoellera Arthur Krupp je isplatio veliku sumu njegovim naslednicima i 1890. godine postao jedini vlasnik kompanije. 1913. godine BMF je postala javno preduzeće.
Kada je I Svetski rat okončan raspadom Austro-Ugarske monarhije, privreda cele Evrope našla se u krizi. Tržište je znatno smanjeno, uobičajen transport sirovina i gotovih proizvoda željeznicom velikim delom je bio prekinut. Ipak, do 1924. godine Arthur Krupp je uspeo da spase firmnu i oživi proizvodnju. Međutim, pad ekonomskih aktivnosti u toku krize početkom 30-tih godina doveo je do zatvaranja nakih pogona BMF i značajan pad zaposlenih, od 6000 na svega 800 radnika.
Arthur Krupp je vodio komaniju sve do svoje smrti 1938. godine. Iste godine nacistička Nemačka izvršila je aneksiju Austrije. Nemačka kompanija “ Friedrich Krupp A. G. ” iz Essena preuzela je većinski udeo u "Berndorf Metalware Factory Arthur Krupp A. G. " i zadržala ga do kraja II Svetskog rata. Posle rata, savezničke snage su konfiskovale BMF, koja je učestvovala u proizvodnji naoružanja. Fabrikom je upravljala sovjetska administracija od 1945. do 1955. godine, a posle toga nacionalizovana je i ponovo postala austrijska javna kompanija.

(97/9-I-kp/439)
ID Oglasa: #75581517
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.