slika
slika
slika
slika
slika
1 od 5

Vintage England pewter krigla sa staklenim dnom

5.900 dinFiksno

Valjevo
402
12
juče
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
De Lipac online
Član od 12.02.2017.
kp izlog

Prefinjena stara (veoma skladna) pivska krigla sa staklenim dnom.  RAND Engish Pewter 3529 Made in ENGLAND.

Zašto su pravljene krigle sa staklenim dnom?

Tragajući za odgovormo naišao sam na nekoliko zanimljivih podataka. Počele su da se proizvode još  oko 1780 godine. Tačan razlog se ne zna ali postoje bar četiti mita koja to objašnjavaju.

Prva legenda kaže da je neki kapetan broda napravio stakleno dno na svojoj krigli  sa pivom da bi uvek mogao da drži na oku lutajuće skalavage i njegovu pohlepnu ekipu čak i kada je igrao poker ili pio pivo.

Druga legenda je da je krigla sa staklenim dnom napravljena kao način odbijanja kraljevog šilinga, odnosno regrutacije u britansku vojsku ili mornaricu. Onaj ko pije mogao je da vidi novčić na dnu čaše i odbije piće, čime je izbegao regrutaciju. Naime regrutacija u kraljevsku mornaricu je išla sa slabim odzivom iako se šiling (srebrenjak) nudio kao predujam pa je bila potrebna obmana – stavljao se u krigku sa pivom. Ko to pivo popije, smatrao se da je prihvatio ponudu i odvodjen je na brod.

Treći razlog je bila gužva u kafani. U tučnjavi, prvi udarac se obično  zadavao dok je čovek ispijao pivoi dizao čašu ka ustima. Legenda kaže da je stakleno dno postavljeno  tako da se vidi kada dolazi napad.

I četvrti, vrlo jednostavan razlog je bio to što stakleno dno omogućava osobi koja pije da proceni bistrinu svog pića.

Možete sami izabrati kojoj priči ćete poverovati.  

Pogledajte fotografije - prodaje se upravo krigla koja je fotografisana. Poštanski troškovi nisu uračunati u cenu.
KP 10 6950

ID Oglasa: #74739235
Informacije

Uštedite kupujući više predmeta. Šaljemo sve u objedinjenom paketu – plaća se samo jedna dostava.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.