slika
slika
slika
slika
1 od 4

Edukativni ukras/igračka Njutnovo klatno

799 dinFiksno

Jagodina
Kao novo - nekorišćeno
4.978
112
pre 13 dana
Odgovara na 99% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Adapteri
Član od 19.03.2012.
Svi oglasi

NOVO U KUTIJI.   Njutnovo klatno ili stona igracka sa kuglama, verovatno ste se zapitali kako ove kuglice prkose nasem shvatanju kretanja. Uredjaj se sastoji od pet metalnih kugli koje se jedva dodiruju pricvrscenih za metalni ram tankom zicom. DIMENZIJE 9*9*7,5 cm           

Kada se kugla na jednom kraju povuce i zatim pusti, udari u kuglu koje je do nje i koja ostaje nepokretna. Kugla na drugom kraju reda se odbija u smeru delovanja prve kugle, zatim se vraca, udara najblizu kuglu i pravi reakciju u suprotnom smeru.            

Kako Njutnovo klatno funkcionise?            

Uredjaj moze objasniti neke od osnovnih principa fizike i mehanike (kao teorije Isaka Njutna, Rene Dekarta i drugih).            

Njutnova klatna prikazuju princip odrzanja impulsa . Ovaj princip kaze da kada se dva objekta sudare, ukupan impuls pre sudara jednak je ukupnom impulsu objekta posle sudara. Drugim recima kada je prvo klatno na Njutnovoj kolevci udarilo klatno do sebe, njen impuls nije izgubljen, samo je prebacen na drugo klatno, zatim trece pa cetvrto, dok se ne dostigne poslednja kugla. Potvrda odrzanja impulsa je poslednja kugla kolevke koje se skoro  istovremeno  pokrene u istom smeru kao prva.            

Ukoliko podignemo dve kugle na jednom kraju kolevke i pustimo, odgovor impulsu ce biti dve kugle na suprotnom kraju odbacene u istom smeru.            
Ovo kontinuirano kretanje kuglica dokazuje zakon o ocuvanju energije, koji kaze da energija ne moze biti stvorena ili unistena, vec da samo moze da promeni svoje oblike.            

Njutnova kolevka pokazuje ovaj posledni deo zakona jer pretvara potencijalnu energiju jedne lopte u kineticku energiju koja se prenosi niz liniju kugli i poslednjoj daje energiju za njihanje.

ID Oglasa: #38729587
Informacije
  • Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi proizvoda, kontaktirajte nas preko KP, Viber, Telegram, WA ili SMS na 0642003823
  • Sve proizvode saljemo PostExpressom, od danas za sutra, 19h. Sve naruceno pre 12h stize sutra.
  • Nase ocene i staz na sajtu su garancija za ono sto prodajemo, jer nije poenta u novcu vec u zadovoljnoj musteriji
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.