slika
slika
1 od 2

Vladimir Straža: Izložba plakata

1.200 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
87
6
pre 21 dan
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Katalog sa izložbe plakata Vladimira Straže, održanog 12—27. 11. 1975. u galeriji » Sretna nova umetnost« u Studentskom kulturnom centru

 

Beograd 1975. Mek povez, bogato ilustrovano,12 strana + 48 strana sa tablama.
Knjiga je veoma dobro očuvana.


VLADIMIR STRAŽA (rođen 1939) historičar umjetnosti i grafički dizajner, već se 12 godina l< ontinuirano bavi kreiranjem plakata o muzičkim događajima, prvenstveno u Zagrebu, Splitu i Opatiji.
Opredijelivši se za tu temu i usavršavajući njezinu karakterističnost, VLADIMIR STRAŽA postao je jedan od najpoznatijih zagrebačkih dizajnera plakata zadnjeg desetljeća, i vrlo poznat specijalist za rješavanje kompleksnih grafičkih zada taka vezanih za naše muzičke priredbe.
Kako je danas pojam muzike vrlo širok (od komornog koncerta do folklor nog spektakla, od više ili manje avangardne bijenalske izvedbe do raznih festivala zabavnih melodija, od spektakularnosti ne kih baleta do meditativnosti klavirskih koncerata, od nastupa vrlo poznatih i svjetski slavnih, do nastupa onih široj javnosti više ili manje anonimnih, od baroknih nota do bita, jazza, elektronske, serijalne, konkretne i kompjutorske muzike tako su i zadaci obavezivali, usmjeravali i oblikovali STRAŽINU kreativnu koncentraciju i disperziju, tražili stvaranje zbira različitog znakovlja, stilski neizbježno vrlo raznolikog, ali uvijek strogo primjerenog zadatku, bivajući izričita karakterističnost jednog dizajnerskog pristupa.
STRAŽA svoj dizajnerski pečat nije, za razliku od nekih suvremenih grafičkih dizajnera, pod svaku cijenu nametao plakatu, uzevši plakat i temu tek samo kao povod za stvaranje neke neobavezujuće, nejasne, i recimo » domišljate« grafičke sheme, netke uglavnom i vizualno i literarno nečitke zagonetke-odgonetke » dovoljne« samoj sebi. Za VLADIMIRA STRAŽU plakat je komunikativno likovno djelo najopćenitije poruke u svojoj karakterističnoij tipičnosti; ponajprije neraskidivo vezano za zadanu temu, zadatak da se likovnim sredstvima što djelotvornije odašalje što veći broj bitnih informacija, ili vizualnog znakovlja nekog događaja, u njegovom slučaju karakterističnih obavijesti prvenstveno vezanih za muzički život, i uvijek, ovisno o zadatku — za jedan od tipova njegove raznolike pojavnosti.

ID Oglasa: #100615939
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.