slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

Istorija pozorišta - Čezare Molinari IZVANREDAN

15.000 din

Novi Sad
Kao novo - nekorišćeno
246
4
juče
Aleksandra
Član od 02.04.2014.
Svi oglasi

ISBN:  Ostalo
Godina izdanja:  1982
Oblast:  Pozorište
Jezik:  Srpski
Autor:  Strani

Istorija pozorista - Čezare Molinari 
Izdavač: Vuk Karadzic, Beograd, 1982 (prvo izdanje) 
Broj strana: 337, kolor i crno bele ilustracije,  
Dimenzije: 22,5cm x 30cm, pismo: latinica 
Knjiga je u tvrdom povezu sa zaštitnim omotom, kao potpuno nova. Omot je sa zadnje strane malo zakinut. Stajala je u zastakljenoj biblioteci.  


Tražeći korene pozorišne umetnosti u ritualima drevnih civilizacija, Molinari ispituje njen razvoj u otvorenim teatrima Grčke i Rima, na ulicama i trgovima srednjovekovnih gradova, u crkvama, na dvorovima, u igralištima velikih evropskih gradova od renesanse do danas, a tu sliku rasta, krize i protivrečja dopunjuje scenskom tradicijom Dalekog istoka i najvažnijim osobitostima savremenog teatra. U pozorišnom činu Molinari vidi stremljenje jednog vremena, njegov sistem vrednosti, radosni doživljaj zabave. Prošlost pozorišne umetnosti predočava u kontekstu razvoja ostalih umetnosti, u svojim ideološkim osnovama i sociološkim dimenzijama. Pozorište se u ovoj knjizi razotkriva kao osobeni estetski domen, kao amblem pojedinih društava, kao medijum simbolizacije kolektivne samosvesti i mesto ostvarivanja socijabiliteta pojedinca, kao umetnički čin i javni gest, komunalna ili klasna institucija, mesto sanjarenja, čežnje i zaborava, ali i vid oneobičavanja svakodnevice i prevazilaženja stvarnosti. Bogatstvo slikovnog materijala nije puki ukras ove knjige već upečatljiva dokumentacija i uporište Molinarijevog istoriografskog metoda.  
Opreznim ali nadahnutim razmatranjem tih dokumenata rekonstruiše se stil predstave i predočava veza izmedu društvenih normi i scenskih konvencija, tematike i igre, javnog ponašanja i njegovog scenskog analoga. Svojim razvijenim metodom, korišćenim i predočenim izvorima, faktografskim bogatstvom i interpretacionim dometom, Molinarijeva Istorija pozorišta obećava da postane knjiga za znalce, osnovna literatura studenata pozorišne umetnosti, koristan i podsticajan priručnik scenskih umetnika i stručnjaka, ali i stalna lektira ljubitelja pozorišta, štivo koje se otvara pre susreta sa pozorišnom predstavom i kojem se potom vraća da bi se prolazno zadovoljstvo teatra produžilo i nakon što utihnu aplauzi i spusti se poslednja zavesa.

ID Oglasa: #87359933
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.