Ekonomska historija Jugoslavije / Mijo Mirković

(Korišćeno)
Cena: 2.200 din
Beskamatni keš kredit ?
Viđeno: 16 puta
Srdjan offline
Član od 31.10.2014.
Beograd | Novi Bg.
Kliknite za broj telefona

Zagreb 1968. Tvrd povez, zaštitni omot, 415 strana + mape.
Knjiga je odlično očuvana.
PF1

 

Razlog zašto se ovo treće izdanje objavljuje, nakon smrti prof. Mirkovića, leži u činjenici što je prof. Mirković bio prvi autor u nas, a do sada i jedini koji je na jedan izvanredno sveobuhvatan, temeljit i reljefan način prišao obradi utvrđivanja ekonomskih interesa, života i sudbine jugoslavenskih naroda tokom mnogih vjekova. On je skoro kroz 30 godina svoga vrlo plodnog naučnoistraživačkog rada (do objavljivanja » Ekonomske historije Jugoslavije« ) prikupljao materijale, sistematizirao ih i zaokružavao. Ova njegova knjiga bila je rezultat i sinteza njegovih nastojanja kroz više desetljeća da u ekonomskoj analizi pojedinih privrednih grana koje je obrađivao izradi i ekonomsko-historijsku podlogu tih privrednih grana.
Prof. Mirković je postavio određena metodološka načela, prikupljao materijale koji se odnose na našu ekonomsku historiju, vršio je izbor između tih materijala, sistematizirao ih i podvrgavao kvantitativnoj i kvalitativnoj analizi. On je naročito nastojao da uoči, bilježi i proanalizira tipove privređivanja kao i tipove ustanova i organizacija privređivanja u pojedinim ekonomskohistorijskim formacijama i razdobljima počevši od 13. vijeka pa sve do naših dana.
Da bi što reljefnije istaknuo ponekad suhoparnu kvantitativnu dokumentaciju, da bi je učinio što više konkretnom, pisac je otišao i mnogo dalje nego što je to uobičajeno u udžbenicima, pa je često puta iznosio imena i prezimena robova i robinja, kmetova i pastira, zanatlija u srednjodalmatinskim gradovima, trgovaca, brodskih kapetana i brodova. Time je omogućio lakše praćenje kretanja naših narodnih masa u prošlosti i njihovih sudbina.
Čitav rad odiše izvanrednim poznavanjem materije koja se obrađuje, izvanrednom širinom koncepcija, izvanrednom oštrinom zaključaka i nadasve velikom udubljenošću pisca u problematiku koju je obrađivao. Taj rad ujedno pokazuje da je pisac s neobičnom ljubavlju pratio i promatrao probleme koje je izučavao i analizirao i da je brojne kvantitativne, ekonomske i društvene odnose osvijetlio sa svih strana, tako da oni i danas žive pred našim očima prelijevajući se u svim svojim nijansama.
Pisac je u svom nastojanju da dade zaokruženu i sistematiziranu ekonomsku historiju naših naroda u potpunosti uspio kao nitko prije njega a, do naših dana, ni poslije njega. I upravo taj ogromni rad vršen velikom pedantnošću u drugom periodu vremena donio je nova otkrića i nove spoznaje u našoj ekonomskoj historiji i ekonomici uopće » jer ono što je bila ekonomika i ekonomska politika jučer, čini ekonomsku historiju danas« .

 

Najnovije ocene za ovog oglašivača


20.04.2021
Milan
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
brz dogovor, how brza realizacija.
10+
20.04.2021
Djurdje Jovic
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Svaka preporuka, brza i efikasna saradnja!
17.04.2021
Konstantin
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Odličan prodavac. Preporuka!
16.04.2021
Tomislav
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Sve ok. ..
16.04.2021
Stojnic
Opis iz oglasa tačan: Da
Komunikacija protekla dobro: Da
Ispoštovan dogovor: Da
Лак договор. Препорука
66.880 novih oglasa juče
NBS - Kursna lista   NBS - 20.04.2021.
kup sred prod
117,23 117,58 117,93