slika
1 od 1

Javno mnjenje o Konkordatu (izdanje 1937. god)

900 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
15
0
pre 21 dan
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Beograd 1937. Mek povez, ćirilica, 196 strana.
Knjiga je, za godine, veoma dobro / odlično očuvana.
R23

 

"Kampanja protiv Konkordata bila je od strane opozicije svedena na borbu o vlast, makar se do vlasti došlo i preko ulične buke i drugih nereda. Zato je ta kampanja i ostavila vrlo rđavu uspomenu, kao što ni klevete ni zablude, koje su bile glavno sretstvo u toj kampanji, nisu mogle proći sasvim bez rđavog traga u narodnoj duši. Meutim, ova je borba završena i ona je već dobila svoj epilog: Opozicija je pretrpela jedan težak slom i u ovom svom političkom pothvatu tako, da ona već danas mora sebi priznati štetne posledice svojih metoda i svoje taktike. Ona nije uspela u svojoj osnovnoj težnji, da izazivanjem nereda proizvede u zemlji takvo stanje da dođe do smene vlasti i da ona u toj smeni postane dobitnik. Sa druge strane njoj nije danas u interesu ni sebi da prizna da je efekat njene kampanje mogao biti i takav da dođe do smene, ali da zamena uopšte ne dođe od strane demokratske i građanske opozicije, nego da vlast bude prigrabljena od sasvim drugih, dakle nedemokratskih elemenata. . .
Da bismo do kraja pobili pogrešne tvrdnje i hotimične izmišljotine svojih političkih protivnika, mi smo već izdali tri dokumentarne brošure, u kojima smo izneli svoje gledište i pružili objektivnoj javnosti potrebne elemente za njeno objektivno rasuđivanje o svima događajima i svima činjenicama u vezi sa Konkordatom. U prvoj od tih brošura dali smo sve govore, kojima je pred Narodnom skupštinom objektivno prikazan i pretresen Konkordat; u drugoj brošuri izneli smo uporedne tekstove Konkordata i zakonodavstva Srpske pravoslavne crkve, sa svima potrebnim objašnjenjima, čineći ih radi onog poštenog i čestitog našeg sveta, koji želi da sam, svojim golim okom, vidi i uporedi svako slovo iz Konkordata sa zakonskim tekstovima iz Zakona i Ustava srpske pravoslavne crkve; u treću smo brošuru pokupili govore koje su naši prijatelji, članovi Jugoslovenske Radikalne Zajednice, održali u narodu, braneći svoju stranku od neopravdanih prigovora od strane opozicije, kao što smo u njoj objavili i jedan uži izbor onih članaka SAMOUPRAVE, kroz koje je naša Stranka energično odbijala od sebe nezaslužene napade, uvrede, klevete i zablude, bacane od opozicionara na našu Vladu i na našu Stranku; u ovoj, četvrtoj brošuri, koju čitalac ima u rukama, saopštavamo jedan izbor članaka iz domaće i strane štampe, u kojima se na objektivan način prikazuje pre svega sam Konkordat, a zatim obrazložava interes Jugoslavije u vezi sa tim Konkordatom, kao i sadržina i smisao cele one borbe koja se vodila oko konkordata (i pod plaštom borbe protiv Konkordata! ) a koja je u stvari vrlo često prelazila u jednu surovu političku borbu protiv Vlade i naše Stranke.
Razmere te borbe su uostalom prelazile taj domen i zahvatile onaj idejni prostor, u kome izvesni rđavi politički postupci postaju u stvari napadaj na sam red i poredak; rezultati te borbe su poznati, ali je sam njen tok vrlo poučan za svakog ko želi zrelo politički da misli. Da bismo ga ipak potsetili na etape koje smo ostavili za sobom, mi smo izdali i ovu, četvrtu knjigu. "

 

ID Oglasa: #103795893
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.