slika
slika
1 od 2

Jevrejska zajednica u Zemunu / Danilo Fogel

1.990 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
35
2
pre 21 dan
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Jevrejska zajednica u Zemunu: Hronika (1739 — 1945) / Danilo Fogel


Beograd 2007. Tvrd povez, ilustrovano, veliki format (21×26 cm), 169 strana.
Knjiga je odlično očuvana (kao nova).
PF1

 

Ova knjiga je nastala bez pretenzija da bude naučnoistorijsko delo. Osnovna namera je da se spase śto se još može spasiti od zaborava, jer je ostalo veoma malo onih koji mogu svedočiti o životu Jevreja u Zemunu u periodu izmedu dva svetska rata i do teranja u logore Jasenovac i Stara Gradiška 27. jula 1942.
Knjiga je zamišljena kao hronika koja polazi od do sada sakupljene i objavljene istorijske grade. Prvi, istorijski deo o naseljavanju Jevreja jeste kompilacija istorijske grade koja je bila dostupna autoru. I taj deo knjige bi mogao biti dopunjen i proširen, ukoliko se u arhivama nadu još neki spisi o zemunskim Jevrejima, iako se autoru čini da je ta istraživanja vrlo temeljito i sveobuhvatno izvršio dr Slavko Gavrilović. . .
Najveća pažnja i prostor posvećeni su periodu izmedu dva svetska rata, zatim vremenu okupacije i progona, a znatno manje posleratnom periodu.
Ove delove hronike bilo je moguće napisati zahvaljujući ličnim uspomenama autora i isrcpnim izjavama malog broja preživelih zemunskih Jevreja. Njihova imena se nalaze na kraju knjige.
Poglavlje o cionističkom pokretu u Zemunu oslanja se u manjem obimu na oskudne pisane materijale. Veći deo je pisan na osnovu sećanja i videnja autora i prema nekim izjavama preživelih. Nažalost, nije bilo moguće ustrojiti potpuni spisak članova "Hašomer hacaira", a potpuno nedostaje spisak podmlatka ove organizacije. Iz te generacije nema preživelih, dakle, nema onih koji bi mogli da o tome pruže podatke.


Sadržaj:
UVOD
NASELJAVANJE JEVREJA U ZEMUNU
Verski život
Jevrejska škola
PERIOD IZMEDJU DVA SVETSKA RATA
Dvorište sinagoge
JEVREJSKE PORODICE U ZEMUNU
CIONISTIČKI POKRET
ZLOSLUTNE GODINE
Neosnovani optimizam
Progoni zemunskih Jevreja
Teranje u logor Jasenovac i Stara Gradiška.
Sajmište - Judenlager Semlin
Spisak žrtava fašizma
Učešće zemunskih Jevreja u antifašističkoj borbi
Zemunski Jevreji koji su preživeli Holokaust
Spisak preživelih u Jevrejskoj opštini Zemun
OBNOVA RADA JEVREJSKE OPŠTINE ZEMUN
Pogovor
Bibliografija

 

ID Oglasa: #101264404
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.