slika
slika
slika
1 od 3

Moja sestra kraljica Draga ( dopunjeno izdanje / novo)

1.500 din

Beograd | Novi Bg.
Kao novo - nekorišćeno
491
3
pre 21 dan
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Moja sestra kraljica Draga / Ana Milićević Lunjevica


Beograd 2019. Mek povez, ćirilica, bogato ilustrovano, 260 strana.
Knjiga je nekorišćena (nova).
D5

 


Jedino izdanje memoara Ane Vojke Lunjevice, pod nazivom Moja sestra kraljica Draga, priređeno je posthumno, 1995. godine, u periodu koji je, u odnosu prema istorijskoj ulozi i zaostavštini vladarske porodice Obrenović, najavio nova, obuhvatnija istoriografska i teorijska tumačenja, koja više nisu bila dominantno uslovljena marksističkim vrednosnim parametrima. sa smenom ideoloških paradigmi, u žižu interesovanja, kako stručne tako i šire javnosti, dospele su i biografije istorijskih ličnosti koje su ishodom Majskog prevrata 1903. godine postale direktne ili indirektne žrtve ovog krvavog oficirskog puča. Jednu takvu biografiju, pisanu u izgnanstvu, ponudila je i najmlađa sestra kraljice Drage Obrenović, Ana Vojka Lunjevica.
Njena ispovest, impregnirana snažnim emocijama, manifestovanim čas kroz osećaj ogorčenosti i indignacije, čas u vidu nostalgičnog lamenta nad minulim vremenima i izgubljenim članovima porodice — lamenta koji se da nazreti na posve znakovitoj fotografiji Vojke, premlade da bi nosila duboku crninu u kojoj je usnimljena — nudi retku alternativu onoj uvreženoj stereotipnoj slici poslednje srpske kraljice iz dinastije Obrenovića. Zvanična istoriografija dugo nije bila spremna da se u oceni njenog karaktera oslobodi okvira oporih malograđanskih konvencija koje su za navodnu „ bludnicu na tronu” bile pogubne koliko i smrtonosni oficirski kuršumi i mizogino rovarenje sabljama po njenoj bezdetnoj utrobi. Nasuprot tome, u oštrom opozitu sa uvreženom slikom ambiciozne kraljice koja se meša u sve državničke poslove, lažira trudnoću i vređa vojničko častoljublje „ sumnjivom” prošlošću, upoznajemo požrtvovanu sestru, od milja zvanu „ Cecica” , koja s jedva navršenih 17 leta stupa u brak povinujući se očevoj volji nauštrb svojih devojačkih snova, koja rano postaje udovica i ostaje bez roditelja, upoznaje bijarički svet kraljice Natalije, preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, osvaja naklonost i ljubav mladog kralja, brine o starim srpskim običajima, suočava se sa raspršenim snovima o materinstvu, te hrli u susret nasilnoj smrti.

 

U svetlu obnovljenog interesovanja za državnička i kulturna dostignuća dinastije Obrenović, više nego suvislom je proizašla potreba da se, posle gotovo četvrt veka od publikovanja memoara Ane Vojke Lunjevice, stručnoj i široj javnosti ponudi novo, dopunjeno izdanje ovog prvorazrednog istorijskog svedočanstva. Knjiga je strukturirana po uzoru na prvo izdanje, ali donosi i nekoliko pažnje vrednih novina.
Ljubaznim dopuštenjem Radomira Putnika, kritički osvrt na štivo najmlađe sestre kraljice Drage koji potpisuje ovaj eminentni dramaturg i pisac, našao se kao pogovor i u osveženim Memoarima. Takođe su zadržana pravopisna pravila koja odslikavaju duh vremena i daju na autentičnosti jeziku, dok se neznatan broj izvršenih korekcija odnosi na slovne omaške i permutacije, kao i na nedoslednu upotrebu ličnih i prisvojnih zamenica, koje su promenjene kako ne bi unosile potencijalne zabune kod čitaoca.
U vizuelnom i tehničkom smislu, vodilo se računa da se zadovolje standardi koje jedan ovakav izvor zavređuje, a koji 1995. godine nisu mogli biti ispunjeni u potpunosti, ponajviše zbog nezavidne situacije u ondašnjoj, sankcijama pritešnjenoj SR Jugoslaviji, koja se odrazila i na izdavačku delatnost. Izdanje koje je pred nama sadrži već reprodukovan vizuelni materijal, ali uključuje i relevantnu manje poznatu ili do sada nedostupnu fotografsku i drugu dokumentarnu građu iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije i drugih baštinskih institucija (Arhiv Srbije, Istorijski arhiv Šumadije, Zavičajno odeljenje Biblioteke grada Beograda, Muzej rudničko-takovskog kraja, Narodni muzej u Beogradu i Muzej u Smederevu), kao i kolekcionara (Miloš Jurišić), zahvaljujući čijoj predusretljivosti je današnji čitalac u prilici da stekne potpuniji uvid u sentimentalnu životnu ispovest Ane Vojke Lunjevice, a time i u doba i način života poslednjih Obrenovića i njihovog neposrednog okruženja.

 

ID Oglasa: #96878907
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.