slika
slika
slika
1 od 3

Dvorovi trag jednog vremena na Dedinju / Zvonko Petković

1.400 din

Beograd | Novi Bg.
Kao novo - nekorišćeno
100
4
pre 21 dan
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Dvorovi: Trag jednog vremena zabeležen na najvišem brežuljku na Dedinju (Palaces: The trace of a time recorded on the highest hill in Dedinje) / Zvonko Petković

 

 

Beograd 2013. Mek povez, bogato ilustrovano, tekst uporedo na srpskom i engleskom jeziku, format 22×23 cm, 123 strana.

Knjiga je, bukvalno, kao nova.

 

 

 

Ova knjigaje pokušaj dase na jedan sasvim razumljiv način prikaže, samo jedan mali, deo kulturne baštine jednog slovenskog naroda. Vladari tog nareda su se smenjivali, u početku su za sobom ostavljali svome narodu velike zadužbine i zaostavštine. Zajedno sa svojim narodom branili su svaki pedalj napadnute zemlje. Neki su se trudili da sa svojim narodom podele i patnju, da zajednički grade i izgrađuju svaku stopu te zemlje. Osećajući takve namere svojih vladara i taj mali narod je to njima uzvraćao, pa je u početku svojim vladarima čak, i poklanjao objekte koji su se nazivali „ dvorovima” . Ali moja namera je da pokušam da kroz knjigu prenesem i Vama čitaocima isključivo svoje impresije, da zajednički sa Vama kroz te prostore koji su nekada pripadali dinastičkoj porodici Karađorđevića.

 

 

 

U današnjem svetu u kome nam informacije stalno stižu, zasipaju nas, zapravo gnjave, materijali sami, njihova duhovnost, ili možda čak duševnost, preinačili su se u podatke i pričanje o materijalima. Izgubili su se dodir, osećaj, toplina — pojmovi koje pretraživači Interneta ne razgranavaju (! ) po značenjima i brojnim adresama. O drvetu je najlakše i najbolje dovoljno saznati tako što ćete jedan njegov komad prisloniti uz sopstveni obraz, potom komad betona, pa inoks - čelika, i tako redom, dok ne shvatite da vam je jedino drvo blisko, milo, kao nekakav rod. ..  

Mr Bojan Kovačević, arhitekta 

 

 

Zvonko Petković, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, se već dugi niz godina bavi restauracijom i konzervacijom umetničkih ostvarenja iz proteklih epoha. Njegov je poduhvat pionirski, jer vrlo uspešno vraća u život antikvitete, revitalizuje ih i čini da mi postajemo svesni našeg kulturnog blaga. ..

Arhitekta i slikar Siniša Vuković redovni profersor FPU u penziji

 

 

Sadržaj:

RECENZIJA 

OSVRT

SLOVO NA POČETKU 

O SRPSKOM DVORU 

ISTOČNI ZID 

JUŽNI ZID

OSTALI RADOVI 

LOKACIJA I PARK DVORA.  

ULAZ U DVOR - PRIZEMLjE DVORA 

SUTEREN 

PRVI SPRAT

MALA „ INTIMNA“ TRPEZARIJA

BELI DVOR

ULAZNI HOL 

CENTRALNI HOL 

VELIKI SVEČANI SALON 

BIBLIOTEKA

SVEČANA TRPEZARIJA 

DRUGI SPRAT, MANSARDA

IZVORI I LITERATURA 

O AUTORU

BIOGRAFIJA 

 

 

ID Oglasa: #69526398
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.