Oglas trenutno nije aktivan

Oglašivač je privremeno povukao oglašeno iz ponude.
Pogledajte slične oglase u grupi Knjige > Pravo

slika
1 od 1

Priručnik za stečajne upravnike

1.600 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
95
1
pre 15 dana
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Beograd 2006. Tvrd povez, ćirilica, 1092 strane.
Napomena: na desetak strana tragovi grafitne olovke i drvene bojice (obeležen tekst); ako se to izuzme, knjiga je odlično očuvana.
TH1 


Pisci i urednici su pokušali da se pridržavaju nekoliko osnovnih načela u pisanju Priručnika. Prvo, nastojalo se da Priručnik obuhvati samo materiju potrebnu za rad stečajnom upravniku, tako da je ostala materija uneta samo u meri nužnoj za razumevanje materije potrebne za rad upravniku. Drugo, nastojalo se da se Priručnik napiše što jednostavnije, kako bi bio razumljiv licima visoke spreme bilo koje struke, pošto stečajno upravništvo nije vezano samo za određene struke, iako je ispitna materija pretežno pravne i ekonomske prirode, Treće, nastojalo se da Priručnik bude što kraći i sadržajniji (sažetiji), kako ne bi opterećivao kandidata suvišnim podacima, nepotrebnim za ispit i njegovo zanimanje. Četvrto, nastojalo se da se Priručnik približi i potrebama prakse, zbog čega su mu dati prilozi, sa “ mustrama” pojedinih akata i spisa u stečajnom postupku. Najzad, peto, urednici su primenili metod postepenog uvođenja čitaoca u stečaj, koji se sastoji u izlaganju od opšteg ka posebnom, Otuda su u Priručniku najpre izloženi osnovi prava, Uvod u građansko pravo i privredno pravo (privredna društva), kao materija koja je nužna za razumevanje stečajnog prava. Potom je izloženo stečajno pravo, zajedno sa ekonomskim delom stečaja, kao glavnim delovima Priručnika, iza kojih slede ostale pravne grane, čija primena je nužna u stečaju.


Autorstvo - Pošto je Priručnik zajednički rad više autora nužno se ponegde javlja neujednačena terminologija i preklapanje u pojedinim pitanjima različitih autora, uprkos nastojanjima urednika da se to spreči. Priručnik su napisali: 1) prof. dr Kosta Čavoški, član SANU, koji je napisao osnove prava; 2) Jovan Jovanović, direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koji je napisao Uvod u građansko pravo, stvarno pravo, krivično pravo, organizaciju pravosuđa, vanparnični postupak i praktični deo, Z) prof. dr Mirko Vasiljević, koji je napisao akcionarsko društvo, povezivanja privrednih društava, statusne promene, promene pravne forme privrednog društva, raspolaganje imovinom velike vrednosti i zaštitu manjinskih akcionara u okviru privrednog prava, 4) prof. dr Nebojša Jovanović, koji je napisao privredno pravo, osim delova koje je napisao prof. dr Mirko Vasiljević, zatim osnove stečajnog prava (tač. 1-6 stečajnog postupka iz čl. 5. st. 1. Pravilnika Ministarstva), likvidaciju, pravo hartija od vrednosti i privatizaciju, 5) doc. dr Zoran Mirković, koji je napisao istoriju stečaja, 6) Slobodan Spasić, sudija Vrhovnog Suda Srbije, koji je napisao stečajni postupak, pravne posledice stečaja (osim pobijanja pravnih radnji), stečajnu masu i reorganizaciju, 7) doc. dr Milena Jovanović - Zattila, koja je napisala pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika, 8) doc. dr Vladimir Čolović, koji je napisao stečaj sa elementom inostranosti, 9) mr Vuk Radović, koji je napisao posebne stečajeve i posebne likvidacije, 10) dr Vera Leko, koja je napisala osnove računovodstva, 11) Čedomir Gligorić, koji je napisao osnove ekonomije i osnove finansija, 12) mr Dragan Pavić, koji je napisao obligaciono pravo, 13) prof. dr Borivoje Šunderić, koji je napisao radno pravo, 14) prof. dr Ratko Marković koji je napisao upravno pravo, 15) Vida Petrović-Škero, predsednik Vrhovnog suda Srbije, koja je napisala parnični postupak, 16) prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić, koja je napisala izvršni postupak, 17) prof. dr Gordana Ilić-Popov, koja je napisala poresko pravo i zaštitu životne sredine. Naglašam se da je Jovan Jovanović uredio pravni deo Priručnika, osim stečajnog prava, privrednog prava i privatizacije, dr Gordana Ilić-Popov ekonomsю deo Priručnika, a dr Nebojša Jovanović stečajno pravo, privredno pravo i privatizaciju.


Sadržaj:
Glava I - OSNOVI PRAVA
Glava II - UVOD U GRAĐANSKO PRAVO
Glava III - PRIVREDNO PRAVO
Glava IV - STEČAJNO PRAVO
Glava V - OSNOVI EKONOMIJE
Glava VI - OSNOVI RAČUNOVODSTVA
Glava VII - OSNOVI FINANSIJA
Glava VIII - STVARNO PRAVO
glava IX - PRIVATIZACIJA
Glava X - OBLIGACIONO PRAVO
Glava XI - PRAVO HARTIJA OD VREDNOSTI
Glava XII - RADNO PRAVO
Glava XIII - UPRAVNO PRAVO
Glava XIV - PORESKO PRAVO
Glava XV - KRIVIČNO PRAVO
Glava XVI - ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Glava XVII - ORGANIZACIJA PRAVOSUĐA
Glava XVIII - PARNIČNI POSTUPAK
Glava XIX - IZVRŠNI POSTUPAK
Glava XX - VANPARNIČNI POSTUPAK
Glava XXI - PRAKTIČNI DEO

ID Oglasa: #86078448
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.