slika
slika
1 od 2

Odabrane hutbe (I-II tom) / Dr. Jusuf el Karadavi

3.300 din

Beograd | Novi Bg.
Kao novo - nekorišćeno
24
0
pre 16 dana
Odgovara na 78% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Novi Pazar 2017. Tvrd povez, 1000 strana.
Knjige su nekorišćene - još uvek su u zaštitnom celofanu.
J15

 

Pred vama je zbirka odabranih hutbi šejha Jusufa el-Karadavija, istaknutog savremenog učenjaka i pisca. Pored hutbi koje su vezane za neke univerzalne vrijednostu tu su i hutbe povezane sa aktuelnim i trenutnim događajima uopšte u svijetu i islamskom svijetu zasebice: sa njegovim bolima i nadama, sa spletkarenjem dušmana, neznanjem sopstvenih sinova, nemoći učenjaka, lahkomislenosti bogataša, bijedom siromaha, pasivnošću zapovjednika itd.


Mesdžid u islamu ima osnovnu poslanicu u islamskome životu. On obnaša veoma važnu misionarsku, kulturnu i odgojnu funkciju, ali je u svemu tome duša mesdžida imam i hatib koji je u stanju probuditi ili uspavati ljude, uzdignuti ih, ili spustiti, sve u zavisnosti kakve hutbe i dersove im pruža kada im predstavlja vjeru i ispravnu akidu, iskreni ibadet, uzvišeni moral, visoku kulturu, dobra djela, pravedne propise, korisne nauke, vrijedne umjetnosti, umjerenu civilizaciju, i sve to jasnim idejama i metodom, zadovoljavajućim razumskim pojašnjenjem koje privlači srca, pokreće volju i koje spaja originalno sa savremenim, oslanjajući se pritom na čvrste izvore daleko od interpolacija prilikom tumačenja i daleko od apokrifnih i neobičnih hadisa, običnih lakrdija koje narod potencira, i daleko od pojedinačnih zabluda.

Hatib naime treba koristiti umjerenu metodu u obrađivanju problematike, razlikujući se od neumjerenosti onih koji posrću i nedomjernosti onih koji su indolentni. Ako hatib ovako postupi, onda će se ubrojiti među dobre, iskrene i korisne aktiviste, pobožne učenjake kojih je, nažalost, veoma malo. Ako bi hatib predstavio vjeru u obrnutoj formi, onda bi više naštetio nego što bi koristio; više bi rušio nego što bi gradio i njegova šteta bi bila veća od koristi. Nažalost tako čini velik broj hatiba od kojih se minberi tresu, a džamije žale.

Kada mesdžid kompetentno izvrši svoju zadaću, u stanju je napraviti ispravan preokret u životu muslimana. Dakle, kada hatib uči džemat njegovim obavezama, kada ih uputi u tok zbivanja i kada im ukaže na slabe tačke koje moraju ojačati i na nedostatke svojih života koje trebaju upotpuniti, on ih tada upravo podučava osnovama vjere i unapređuje standard njihovog života. Dakle, hatib je odgovoran da uputi ovu poslanicu krajnje suptilno i mudro, kako političari ne bi pomislili i stekli utisak da je takvo kontinuirano buđenje i snažno usmjeravanje opasnost za njihove fotelje, raskoš i negativan trend koji se kosi sa pravilnom stazom islama, što bi rezultiralo njegovim udaljavanjem sa minbera i ušutkavanjem njegovog jezika koji govori istinu, upućuje na dobro, pravdu i Pravi put. – dr. Jusuf el-Karadavi

Može se reći da ova knjiga (koja se sastoji iz dva dijela) ima dvije ciljne grupe, a to su: na jednoj strani hatibi i daije, koji će za sebe pronaći puno primjera i savjeta iz dugogodišnjeg angažmana šejha Karadavija, i na drugoj strani jesu obični čitaoci, kojima su i namijenjene hutbe, raznovrsnost hutbi sadržanih u ovom djelu koristit će običnom čitaocu u raznim sferama života, o samim hutbama i ne treba govoriti, jer ko je, iole, upoznat sa djelom uvaženog šejha zna o kakvom kvalitetu je riječ.

 

ID Oglasa: #132436019
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.