slika
1 od 1

Italijanska avijacija u Jugoslaviji 1941 - 1943

2.300 din

Beograd | Novi Bg.
56
3
pre 18 dana
Odgovara na 78% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Italijanska avijacija u Jugoslaviji 1941 - 1943 / Vojislav V. Mikić


Beograd 1998. Mek povez, ilustrovano, 144 strane + 17 listova sa tablama.
Knjiga je odlično očuvana.
R27

 

Ovaj rad ima dve celine:
— prva je informacija iz raspoložive literature i obuhvata razvoj italijanske avijacije, njenu organizaciju i osvrt na učešće u ratovima, zaključno sa Aprilskim ratom 1941. g. protiv Jugoslavije;
— druga celina predstavlja rezultate istraživanja snaga i dejstava italijanske avijacije na prostom Jugoslavije u toku narodnooslobodilačkog rata, od leta 1941. g. do kapitulacije Italije, zaključno sa 8. septembrom 1943. godine.
Na temu ove druge celine postoji samo jedan rad manjeg obima iz pera italijanskog autora generala G. Santoro-a i to u obimnom delu "ltalijansko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu” . Taj deo ovog rada je u velikoj meri uopšten i sa izvesnim netačnostima, tako da iz njega nije moguće dobiti potpunu sliku o tim sadržajima. Verovamo je da u tom pogledu poseban značaj ima i činjenica što autor nije koristio relativno bogatu građu italijanskog porekla koja se nalazi u fondovima Vojnog arhiva Jugoslavije.
Za lakše razumevanje i praćenje sadržaja valja napomenuti da je prostor okupirane i rasparčane Jugoslavije, pa i delovi izvan njenih predratnih granica na kojima su živeli jugoslovenski narodi, za rukovodstvo narodnooslobodilačkog pokreta bio jedinstveni sffategijski prostor na kojem je delovao NOP, razvijao svoje oružane snage i izvodio borbena dejstva protiv okupatora i njegovih pomagača.
Za okupatorske sile ovaj prostor je bio podeljen na mnoge zone odgovomosti određenih komandi, koje su uz mnoge druge jedinice, u njima imale i jedinice avijacije. U celoj italijanskoj okupacionoj zoni, uglavnom odeljenoj od nemačke utvrđenom demarkacionom linijom, nalazile su se dve armijske zone odgovornosti zona 2. armije sa delom Slovenije, Hrvatske, Likom, Dalmacijom i Hercegovinom do granice Crne Gore, i zona 9. armije u koju je pored teritorije Albanije, uključena Crna Gora, veći deo Kosova i Metohije i zapadna Makedonija.
U ovim armijama, pored brojnih drugih jedinica i grupacija, postojale su i odgovarajuće grupacije avijacije. U 2. armiji je bila Avijacija 2. armije (Avijacija Slovenija-Dalmacija, kako se zvala od maja 1942. g. do maja 1943. g. ), a u 9. armiji (Viša komanda OS Albanija) grupacija sa nazivom Avijacija Albanija.
Svaka od ovih avijacijskih grupacija bila je namenjena za vazduhoplovnu podršku jedinica svoje armije, ali uz obavezu da, po dejstvuje i u zoni susedne armije, što je u manjoj meri i obavljano u ratnoj praksi.
Uz međusobnu saradnju ove dve italijanske avijacijske grupacije, u toku rata ostvarivani su i različitit vidovi saradnje sa avijacijama osovinskih saveznika — sa nemačkom i avijacijom NDH.

Sadržaj:
Predgovor
Uvod
1. Italijansko vazduhoplovstvo u aprilskom ratu godine protiv Jugoslavije
2. Okupacija delova Jugoslavije i njihovo posedanje italijanskim oružanim snagama
3. Dejstva avijacije Albanije u Crnoj Gori 1941-1942.
4. Avijacija italijanske 2. armije u 1941. godini
5. Dejstva avijacije 2. armije (SLODA) 1942. godine
6. Dejstva italijanske avijacije u operaciji `Vajs I`
7. Italijanska avijacija u operaciji na Neretvi (februar-mart 1943)
8. Dejstva italijanske avijacije u periodu april-juni 1942. godine
9. Poslednji dani okupacije (juli-septembar 43. )
10. Jedinice avijacije italijanske ratne mornarice na prostoru Jugoslavije
11. Opšti osvrt na upotrebu i dejstva italijanske avijacije u Jugoslavije 1941-1943.

ID Oglasa: #97154661
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.