slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 10

Gnajs

50 €

Mali Zvornik
Dostupno odmah
97
1
pre 10 dana
Odgovara na 42% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Dragisa online
Član od 04.05.2010.
Svi oglasi
Prelep primerak veći, jako masivno/teško. Zaista prelepo za kolekcionare.

Poreklo gnajsa, kao i ranije, je misterija i predmet žučne rasprave. Dostupne hipoteze su zasnovane na nekoliko sljedećih pretpostavki.
Neki stručnjaci smatraju da su gnajs ostaci vanjske tvrde ljuske Zemlje (gornji dio litosfere), nastalih tokom njenog prelaska iz vatreno-tečnog stanja u čvrstu masu. Prema drugim stručnjacima, ova stijena je rezultat erupcije, naknadno modificirane i stečene slojevitosti kao rezultat ispoljavanja stijenskog pritiska, pritiska plinova i tekućina sadržanih u stijenama i atmosferskog pritiska.

Postoji i verzija da su gnajs hemijski sediment drevnog okeana, koji je prešao u kristalno stanje zbog temperature vode i pod uticajem atmosferskog pritiska tog vremena.
Mnogi ih smatraju sedimentnim stenama koje su se milenijumima menjale pod uticajem zemljine temperature, pritiska i mineralnih voda. Ili sedimentne stijene, koje su kristalizirale odmah nakon taloženja i u ovom stanju ostaju i danas.
Svi gnajsovi su veoma stari. Sivi gnajsovi, koji su najstariji, stari su četiri milijarde godina, što je skoro isto kao i starost naše planete.
Najaktivniji period formiranja gnajsa dogodio se prije 2,5-2,0 milijardi godina. Stariji su sivi gnajsovi. Kompleksi ove pasmine poznati su na svim većim platformama. Akasta gnajsovi koji se pojavljuju u Slave provinciji na zapadu Kanadskog štita smatraju se najstarijim utvrđenim sivim gnajsovima.

Najstarija stijena na planeti, prema naučnicima, su sivi gnajsovi regije Akasta, od kojih se formira osnova robovskog eokratona Kanadskog štita. Stari su 4 milijarde godina



Kupovinom vise stvari sa profila, cena po dogovoru.

Dostava:         
- postexpres ( 3 artikla i više besplatna dostava )
  ili dostava/preuzimanje po dogovoru.

Za brzi dogovor tu smo za vas 24h.
- Viber
- WhatsApp
+381616068681

Ili u poruci na KP ostavite Vas kontakt telefon radi brze realizacije, Hvala Vam

- Članovi sa novim nalogom,       
- Članovi bez telefona na nalogu i
- Članovi sa manje od 15 pozitivnih ocena molimo Vas
samo: poziv, viber ili whatsup.
Hvala Vam na razumevanju.
ID Oglasa: #158707954
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.