slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 12

Antika, 19vek, Srebrni broš sa Onixom i Markizetima, Raritet

7.500 dinFiksno

Beograd
175
6
pre 12 dana
Odgovara na 89% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Obrad
Član od 04.08.2017.

Izuzetan Glamurozan, Elegantan, Srebrni bros, 19-ti vek, Antika

 

Uradjen od Oniksa i Markizeta,

 

Prelep, divan rad starih juvelira!

Dimenzije:

Duzina brosa 7cm

Sirina brosa 1,2cm

 

ONIKS predstavlja jednu od veoma cenjenih vrsta poludragog kamena.
Postoji jedno vrlo zanimljivo predanje povezano za ovaj kamen, koje svedoči o tome da je Isus Hrist bio prvi koji je uz sebe neprestano nosio oniks. Naime, prema tom predanju, Isus je neprestano nosio trinaest malih i neobradjenih kamena oniksa koju su prestavljali simbol njegovih dvanaest apostola i njega samog kao trinaestog, njihovog ucitelja.

Veruje se da oniks prociscava zivotni put i utice na to da se na tom putu desavaju lepe stvari.
Takodje deluje tako sto poboljsava koncentraciju, tako sto deluje do duhovnog i emotivnog oslobadjanja i tako sto pomaze u spoznaji i prihvatanju sustine zivota. Uz to oniks jaca intuiciju i ubrzava Vas dolazak do Istine.

Oniks takodje pozitivno deluje na bracnu slogu.

Svi mi imamo fobije, bilo da su one od paukova ili od letenja avionom, pa sve do onih koje se tiču posvećivanja i intimnosti. Ali, ako mudra japanska poslovica kaže da je “ strah onoliko dubok koliko mu to um dozvoljava” , onda bi Oniks kristal mogao biti jak i čvrst pratilac na vašem duhovnom putovanju.

 

MARKIZET je jedan od najlepših i najneobičnijih minerala. Nemoguće je skrenuti pogled sa njega. Jedinstvena penušava i očaravajuća igra boja koja želi da mu se divi zauvek.

Kod nekih naroda ovaj kristal je cenjen više od dijamanata, i to nije samo lepota, već i jedinstvena svojstva koja poseduje.

 

Markazet je železni sulfid koji pod uticajem spoljnih vremenskih prilika daje kristale u obliku DIJAMANATA. Sastav nekih uzoraka uključuje nečistoće poput arsena, bakra i bizmuta.

Ako se mineral zagreva, tada pocinje da ispusta sumpornu paru - zbog ovog svojstva nazvan je "markazit", što na arapskom znači "sumporni kamen".

 

Takođe, ovaj kamen se često naziva "KAP SREBRNA", jer emituje metalni sjaj, ali istovremeno nema ni kap srebra u svom sastavu.

Markiset je masivni neprozirni kristal koji svetluca nijansama sive, ružičaste i crvene boje. Bez obzira na raspon boja kristala, na njemu se mora nalaziti metalni sjaj na površini i nalazi se raznobojni premaz, nastao usled oksidacije stene. Markazet je nemoguće zameniti sa drugim mineralima, jer ima samo svoju izvornu boju.

 

Nema podataka o mestu gde je prvi put otkriven markizetni kamen, ali njegova glavna ležišta su SAD, Nemačka, Velika Britanija, Češka i Francuska.

U početku su ga zvali blistavi pirit, a ovaj se mineral često mešao s već poznatim piritima. Godine 1845. Wilhelm Heidinger, koji je bio austrijski istraživač, predstavio je svetu dokaz da su markazet i pirit (mineral u obliku kristala), različiti kristali.

 

Danas se piriti miniraju ne samo u gore navedenim zemljama, već i u Boliviji, Africi, Austriji i na Uralu. Zanimljivo je da boja kamena u velikoj mjeri zavisi od teritorije na kojoj leži. Na primer, ružičasti markazet uglavnom se nalazi u SAD-u i Kanadi, crveni - u Africi.

U Rusiji se vade retki uzorci zelenog, sivog i zlata koji se obično kupuju za privatne kolekcije.

 

Na poslednjoj fotografiji mozete videti narukvicu koja je isto radjena od Oniksa i Markizeta, a koja bi bila bila par sa ovim brošem, koju mozete naci na drugom oglasu.


CENE SVIH NASIH PREDMETA SU SNIZENE ZBOG SELIDBE!
Pogledajte i sve ostale nase oglase Originalnih antikviteta,
Starog porcelana,
Starih Posrebrenih i srebrnih predmeta,
Starog nakita i satova,
Predmete za moderne enterijere,
Slike starih i novijih slikara,  
Sigurno cete naci nesto sto Vam se dopada ili Vas interesuje,
Svi nasi predmeti i Umetnicke slike su iz Privatne kolekcije.  

ID Oglasa: #153118908
Informacije

VAŽNA INFORMACIJA:
Postovanji kupci,
Predmete saljemo iskljucivo posle potvrde o uplati na racun, na adresu koju nam dostavite, ili mozete licno preuzeti u Beogradu,

Ne saljemo vise pouzecem jer smo imali neprijatne saradnje sa clanovima koji nisu podigli pakete, koji su nam se vratili posle 20 dana tako da smo morali da platimo 2 postarine i lezarinu.

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.