slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

BOHEMIA - Mala činija za nacističku fabriku Allach

1.800 din

Novi Sad
38
1
pre 13 dana
Ivanf1 online
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi

BOHEMIA – Mala činija za nacističku fabriku Allach

Dimenzije

Dužina: 25 cm
Širina: 16 cm
Visina: 2 cm

Težina: 490 g

Nekoliko sitnih tragova pribora na dnu činije.
Dno nije sasvim ravno - činija se malo klati na ravnoj podlozi.

Žig na dnu:

(Stilizovano slovo) B (za Bohemia)
(Inicijali) SS (unutar slova B, umesto tradicionalnog crteža lava koje je fabrika koristila do 1938. i posle 1945. godine. )

Pod nacističkom upravom fabrike u Allachu, “ Bohemia – Keramische Werke A. G” koristila je ovaj žig od 1938. do 1945. godine.

Iako se smatra da su se proizvodi fabrike u Alachu koristili u kantinama SS i SD trupa, a oni proizvedeni u fabrici u Boemiji u kantinama nemačkog Crvenog krsta, izgleda da to nije bilo baš tako. U planinama oko mesta Obersalzberg (Obersalcberg), udaljenog 120 km od Minhena, nacisti su izgradili rezidencije za svoje vodeće ličnosti: Hermana Geringa, Martina Bormana i Alberta Špera, a za Adolfa Hitlera izgrađeno je visoko u brdima posebno sklonište, poznato kao “ Orlovo gnezdo” . Čitava oblast bila je nepristupačna i pod strogom kontrolom SS i SD trupa, koje su bile smeštene u posebnim barakama. Pred slom Nemačke, po specijalnom Hitlerovom naređenju rezidencije i barake su bombardovane i u potpunosti razrušene. Posle toga, lokalni stanovnici su u ruševinama pronalazili porcelanske predmete sa ovim žigom.

Fabrika `Bohemia Ceramic Works AG” osnovana je 1921. godine u češkom gradu Nová Role (Nova Role). Od 1922. do 1945. godine partner fabrike bio je “ Rosenthal AG” iz Selba, Bavaria.
Fabrika je proizvodila kućni i hotelski porcelan, porcelanske servise za kafu i čaj, koji su se izvozili u mnoge zemlje uključujuči Sjedinjene Države.
Proizvodi su bili dovoljno kvalitetni da fabrika bude izabrana da porcelanskim posuđem opremi čehoslovačiki paviljon na svetskoj izložbi 1939. godine u New Yorku.
U oktobru 1938. godine, nakon kratkog sukoba, nemačka vojska okupirala je Sudetsku oblast. Sva imovina koja je bila u vlasništvu Jevreja je oduzeta, i fabrika je preimenovana u “ Bohemia – Keramische Werke A. G” . Fabrikom su upravljali direktori male fabrike “ Porzellanmanufaktur Allach-Mü nchen G. m. b. H. ” u nemačkom gradu Allah (Alah), koje je postavio i iza kojih je stajao SS i sam Heinrich Himmler (Hajnrih Himler). Obe fabrike sada su proizvodile predmete sa SS oznakama za SS-kantine, Wermacht i nemački Crveni krst. Zbog nedostatka muške radne snage ,1942. godine u blizini fabrike izgrađeno je deset drvenih baraka u koje su smešteni zatvorenici. Do 1944. godine u logoru je bilo preko hiljadu žena, uglavnom iz Sovjetskog saveza i Poljske, i manji deo iz Nemačke, i oko 330 muškaraca, uglavnom iz Poljske i Nemačke. Do fabrike se dolazilo koridorom okruženim bodljikavom žicom. Oko dve trećine radnika proizvodilo je porcelan, a jedna trećina keramičke izolatore za avione Me 109 i Me 262 za fabriku “ Messerschmitt AG” . Fabriku i logor čuvale su SS trupe, čiji su neki komandanti ostali upamćeni po sadizmu. Naporan rad, kažnjavanje za svaku neposlušnost, nedostatak hrane i odeće, dugotrajno stajanje po svakom vremenu pri ispiranju porcelana u hladnoj vodi doveli su do čestog oboljevanja zatvorenika. Neki su slati nazad u koncentracioni logor Ravensbrü ck (Ravensbrik), a neki u poljsku bolnicu u mestu Neurohlau (Nojrolau, danas Nová Role u Češkoj Republici), koju je vodila jugoslovenska lekarka Radmila Jovanović. Krajem aprila 1945. godine proizvodnja je obustavljena i zatvorenici su do početka maja, peške, „ marševima smrti“ upućivani u pravcu Karlsbada. Nikada nije tačno utvrđeno koliko zatvorenika nije preživelo ove marševe.
Posle II Svetskog rata fabrika je nacionalizovana pod nazivom “ Karlovarský Porcelá n AS Zá vod Nová Role” . Danas radi kao filijala koncerna “ Thun Karlovarský Porcelá n AS Zá vod Nová Role” .

Prodaje se bez držača.
(124/17-47/157-kp/1478)

ID Oglasa: #161087176
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.