slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 8

ČESKY PORCELAN, Dubi - Dva dezertna tanjira Zwibelmuster

660 din

Novi Sad
204
7
pre 2 dana
Ivanf1 online
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi

Dimenzije

Prečnik: 18,5 cm
Visina: 2 cm

Ukupna težina: 510 g

Po nekoliko sitnih, jedva vidljivih tragova pribora na dnu.

Žig na dnu:

(Inicijal) D (za Dubi, ispod troroge krune)
CZECHOSLOVAKIA
ORIGINAL ZWIEBELMUSTER (u elipsi, iznad zvezde)

„ Český porcelá n akciová společnost Dubí “ koristila je ovakav žig u različitim varijantama verovatno od 1960 do raspada Čehoslovačke 1993. godine, kada je naziv „ Czechoslovakia“ u žigu zamenjen sa „ Bohemia“ .

1864. godine industrijalac Anton Tschinkel (Anton Činkel) izgradio je u tada nemačkom gradu Eichwald (češki: Dubi) fabriku za proizvodnju majloke, a posle deset godina uveo je i proizvodnju porcelana. Iako je Tschinkel bio jedan od najbogatijih industrijalaca u ovoj oblasti, nije odoleo razornoj ekonomskoj krizi i bankrotirao je u januaru 1885. godine. Fabriku je prodao kompaniji O. C. Teuchert (Tajhert) iz obližnjeg Meiß ena (Majsen). U kupljenoj fabrici, koja je sada postala podružnica čuvene nemačke fabrike, proizvodili su se predmeti sa dekorom Zwiebelmuster (Plavi luk), po kojoj je fabrika u Meiß enu već bila svetski poznata, i nosili su njen žig.
Posle 11 godina, zbog carinskih poteškoća pošto je Dubi potpao pod Austrougarsku, fabrika je prodata Bernardu Blochu (Bernard Bloh), i dalje je proizvodila pod imenom „ Eichwelder Porzellan – und Ofen – Fabrik Bloch &Co. Bö hmen“ sve do 1938. godine, kada je prešla pod upravu nemačkog Reicha. 1942. godine ju je Bloch ponovo otkupio, i radila je pod imenom „ Porzellan Fabrik Dr. Wider Eichwald“ .
Odmah posle rata, 1945. godine upravu je preuzela češka država, sve dok nije nacionalizovana 1948. godine pod upravom češkog predratnog stručnjaka Josefa Šimeka.
Od tog perioda sve do 1991. godine fabrika je uključivana u različite grupacije, što je u socijalističkim zemljama bilo uobičajeno, s centrom u Teplicama, zatim Duhcovu, a od 1958. godine u Karlsbadu (Karlovy Vary). Od 1956. godine proizvodi ove fabrike sa dekorom „ Plavi luk“ imaju zaštitni znak „ Zwiebelmuster“ .
Posle privatizacije 1991. godine fabrika je postala nezavisna, pod imenom „ Český porcelá n akciová společnost Dubí “ (Češki porcelan, Akcionarsko društvo Dubi). 2009. godine spojila se sa kompanijom „ Royal Dux“ iz Duhcova, čuvenim proizvođačem figurativnog i dekorativnog porcelana.
Kompanija „ Český porcelá n“ otkupila je obližnju bivšu fabriku keramike „ Riedel“ i potpuno rekonstruisala u studio za studente Fakulteta umetnosti i dizajna Univerziteta „ Jan Evangelista Purkyně“ iz mesta Ú stí nad Labem. Od tada, kompanija usko sarađuje s fakultetom u dizajniranju svojih modela i dekora.
Kompanija „ Český porcelá n“ dobitnik je češke nagrade „ Rodinnéstří bro“ (Porodično srebro), a osam uzastopnih godina je među 100 najboljih kompanija u Češkoj. Zapošljava 270 -300 kvalifikovanih radnika.

(123/21-46/151-KP/1441)

ID Oglasa: #152622366
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.