slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 8

ENOCH WEDGWOOD, England - Posuda za sos BURLEIGH (1906)

1.850 din

Novi Sad
130
3
pre 13 dana
Ivanf1
Član od 26.08.2012.
Svi oglasi

Posuda je urađna u tehnici Flow Blue.

 

“ FLOW BLUE” (flou blu, “ razliveno, zamagljeno plavo” ) je vrsta porcelana koja se proizvodila u Staffordshireu (Stafordšajr), u Engleskoj. Prodavana je od oko 1820. godine uglavnom na američkom tržištu. “ Flow blue” porcelan bio je sličan tradicionalnom plavo-belom porcelanu, osim što je plava boja namerno zamagljena, što se postizalo dodavanjem šolje kreča ili amonijaka u toku pečenja. Najznačajniji proizvođači takvog porcelana u Engleskoj su bili Wedgwood, Johnson Brothers, Minton, Royal Doulton i Swansea.
Zanimljiva osobina “ flow blue” porcelana bio je i tzv. “ efekat plavog mermera” . Predmeti proizvedeni na ovaj način, gledani izdaleka, izgledali su kao isklesan komad mermera, prošaran plavim žilama.
Do I svetskog rata, američki proizvođači su postepeno preuzimali domaće tržište “ flow blue” porcelana, što je dovelo do povlačenja proizvođača iz Engleske, gde i inače ovakvi predmeti nisu nikad postali popularni. Interesovanje za njih oslabilo je u obe zemlje između dva svetska rata, ali je u Americi ponovo oživelo posle 1960. godine.

 

Dimenzije

 

Dužina: 25 cm
Širina: 18,5 cm
Visina: 10 cm

 

Težina: 530 g

 

Gornji deo unutrašnjosti posude je mestimično bledo potamnio - vidljivo je na slikama.

 

Žig na dnu:

 

ROYAL
SEMI-PORCELAIN (ovaj deo žiga nije vidljiv zbog zakrivljenosti dna posude)
WEDGWOOD &Co. Ld. (ispod krune)
ENGLAND
BURLEIGH

 

Fabrika “ Wedgwood &Co. ” koristila je žig od 1906. godine.

 

Kompaniju “ Wedgwood &Co” osnovao je 1860. godine Enoch Wedgwood (Inok Vedžvud, 1813-1879) u engleskom mestu Tunstall (Tunstal), u oblasti Stoke-on-Tent (Stouk-on-Tent), središtu engleske keramičke industrije.
Enoch Wedgewood je dalji rođak osnivača i vlasnika „ Josiah Wedgwood &Sons“ , Josiahe Wedgwooda (Džozaja Vedžvud), jednog od najznačajnijeg proizvođača keramike i ličnosti epohe industrijalizacije u Engleskoj XVIII veka. Međutim, njihovo poslovanje je bilo potpuno odvojeno do preuzimanja 1980. godine.
Enoch Wedgewood je 1835. godine postao partner u kompaniji “ Podmore, Walker &Co. ” koja je 1856. godine preimenovana u “ Podmore, Walker, Wedgwood &Co. ”
Nakon smrti Thomasa Podmorea (Tomas Podmor) 1860. godine Enoch Wedgwood je nasledio deonice koje mu je Podmore ostavio, partnerstvo je raspušteno i kompanija je postala “ Wedgwood &Co. ” a Enoch je angažovao mlađeg brata Jabeza (Džabez) kao partnera.
Do 1870. godine kompanija je zapošljavala između 600 i 700 radnika. Enoch Wedgwood je umro 1879. godine i nasledili su ga sinovi Edmund i Alfred Enoch Wedgwood. Sinovi nisu bili tako uspešni kao otac, porodica Wedgwood napustila je efektivnu kontrolu nad kompanijom i fabriku je 1890. godine preuzela kompanija “ Hollinshead and Kirkham” . Novi ulaganja i novo rukovodstvo udahnuli su nov život kompaniji i do 1950. godine uloženi su veliki napori da se povrate nekadašnja tržišta, uglavnom računajući na snagu kompanije u proizvodnji robe visokog kvaliteta.
1965. godine kompanija je prodata “ Semart Importing Co. ” sa sedištem u New Jerseyu (Nju Džerzi), USA, i ponovo pokrenuta kao “ Enoch Wedgwood (Tunstall) Ltd. ”
1980. godine kompaniju je kupio “ Josiah Wedgwood &Sons Ltd. ” i nastavila je da radi pod imenom “ Unicorn Potteri” . Nejasno je kada je prestala proizvodnja posuđa pod ovim imenom.

 

(119/30-41/135-kp/1257)

ID Oglasa: #139811835
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.