slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 10

Klajnovo pismo ili Klajnov uređaj za štampu

2.400 din

Beograd | Rakovica
Dostupno odmah
9
0
pre 13 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
O'stoja
Član od 27.02.2021.
Svi oglasi

1807 godine Johann Wilhelm Klein je izmislio spravu kojom su slepe osobe mogle da komuniciraju pisanim putem. Uređaj liči na malu Gutembergovu štampariju u kojoj je svako slovo posebno izliveno, ali sa jedne strane ima iglice kojim perforira papir i tako omogućava slepim osobama da opipaju koje slovo je u pitanju. Uređaj nikada nije ozbiljno zaživeo kao Brajeva azbuka jer je bio težak za korišćenje. Uređaj se na engleskom naziva Klein’s Printing Device ili Klein Pin Type, a na nemačkom Stachelschrift.

Prodajem verziju sa srpskom latinicom, u stanju kao na slikama. Neka slova, znaci interpukcije i brojevi nedostaju, a iverica na drvenom koferu se odlepljuje. Težina celog uređaja je 2,3 kg. Starost nepoznata – u mojoj porodici je od 1970. godine.

 

Predmet možete lično preuzeti (Vidikovačka okretnica autobusa 23, 53, 89), što preporučujem zbog utvrđivanja kvaliteta kupljene robe. Naknadne reklamacije ne uvažavam.

Predmete šaljem i Post ekspresom o trošku kupcа.

 

ID Oglasa: #165892127
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.